Tickets
Shop
Nieuws 10 mei 2018

Ramona Westerhuis op medaillejacht: 'Alles moet kloppen'

Na twee bezoekjes aan de hoogste trede van het podium blikt Ramona Westerhuis tevreden terug op de eerste dag van het NK Baan/Weg in Heerde. Het 15-jarige talent wist bij de jeugd naast de puntenkoers ook de 500 meter op haar naam te schrijven, waarmee ze zichzelf - als 'niet echt een sprintster' - toch wel een beetje verraste. Een dag later pakte ze ook het goud op de 1000 meter.

Foto : Neeke Smit

"Ik had het niet beter kunnen wensen", begint Ramona met een brede glimlach, terwijl ze een van haar bossen podiumbloemen weggeeft aan haar supportende oom en tante. "Ik heb op de landelijke baan best goed gepresteerd dus ik weet dat ik in vorm ben, maar dat het hier lukt is helemaal fantastisch. Ik was heel zenuwachtig voor de 500 meter, want alles moet kloppen."

Hoe de kersverse kampioene met die wedstrijdspanning omgaat? "Ik heb het ook wel nodig hoor, en ik word eigenlijk al zenuwachtig als ik aan een belangrijke wedstrijd denk. Dan moet ik in mijn hoofd houden: hard rijden en dan komt het goed; gewoon doen wat je moet doen."

En dat pakte donderdagmiddag prima uit, want drie kwartier na haar eerste zege was het alweer raak voor de Noord-Hollandse, maar nu op de puntenkoers. "De zenuwen waren wel weg na de 500 meter, maar dan gaat de knop om en wil je toch weer winnen. Daar ben je sporter voor, winnen zit altijd in je achterhoofd."

Foto : Neeke Smit

Kneiterhard
Waar de rijdster van RTC Noordwest het vandaan haalt? "Ik weet het eigenlijk niet. Sommige mensen trainen zo kneiterhard en ik focus me op kleinere dingen, zoals techniek en plezier. Ik fiets bijvoorbeeld nooit voor conditie, want daar heb ik een hekel aan. Alle duurtrainingen doe ik op skeelers."

En dan maakte ze begin januari ook nog een trip naar Amerika samen met inlineskatester en coach Manon Kamminga en skeelervrienden Sascha Schenk, Bas Meijer en Bente Kerkhoff. Bijna vijf weken bleef ze weg van huis. "Manon had dat vroeger zelf ook eens gedaan, toen was ze met Desly (Hill, red.) naar Australië geweest en dat leek ons ook heel gaaf. Manon zei dat ze het voor ons ook wel kon regelen. Natuurlijk miste ik iedereen thuis, maar ik had geen heimwee. Het was een onvergetelijke tijd."

"Toen ik terugkwam zei mijn trainer Mark (Horsten, red.) dat mijn techniek veel beter is geworden daar. Zelf denk ik dat ik niet eens het meeste geleerd heb op skeelergebied, maar eerder over mezelf. Dat merk je ook bij een puntenkoers bijvoorbeeld: ik vertrouw gewoon op mezelf. Daar ben ik heel blij mee."

A post shared by Ramona (@ramonawesterhuis) on

Medaillerecord
Met twee gouden medailles op zak na dag één is Ramona hard op weg om haar record van zes NK-medailles van vorig jaar te verbreken. "Toen heb ik de afvalkoers gewonnen, dus dat is een soort van mijn afstand en ik heb heel veel zin in de wegwedstrijd, want daar rijden wij natuurlijk niet zo vaak."

Toch staat er meer op het spel dan nationale titels deze week: de jeugd kan zich namelijk ook selecteren voor het EK Inlineskaten van augustus in het Belgische Oostende. "Dat zou natuurlijk hartstikke gaaf zijn, maar ik ben er nog niet echt mee bezig. Ik wil nu heel graag pieken op dit NK. Ik blijf altijd best dichtbij eigenlijk, ‘in het nu’. Daar voel ik me goed bij."

Klik hier voor alles over het NK Baan/Weg.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan