Met haar armen in de lucht en een grote grijns op haar gezicht kwam Moniek Klijnstra over de streep in Heerde op het NK Baan/Weg. Voor de derde keer op rij won ze de Nederlandse titel op de 100 meter. Het was meteen de laatste wedstrijd van haar inlineseizoen.

In de finale moest Klijnstra de strijd aan gaan met Elisa Dul. Halverwege de race had ze het verschil gemaakt en vlak voor de finish konden de armen al omhoog. De voorronden gingen haar met speels gemak af, althans zo leek het. "De series gingen op tijd dus dan moet je wel volle bak want het is in jouw voordeel als je de snelste tijd hebt staan." In de kwartfinale nam de snelste het op tegen de langzaamste en gingen de vier ritwinnaars door. "Dan heb je het makkelijker dus dat was gepland", zegt ze met een lach.

Twee jaar geleden werd er voor het eerst een Nederlands kampioenschap over 100 meter verreden. Klijnstra mocht zaterdag voor de derde keer op rij de rood-wit-blauwe kampioenstrui aantrekken. Of ze haar nationale titel dit jaar kon verdedigen, was vooraf nog maar de vraag. De 25-jarige Friezin kampt al lange tijd met een enkelblessure en in januari nam ze het besluit om topsport op een lager pitje te zetten.

Al anderhalf jaar heb ik een enkelblessure. Op dit moment geniet ik niet van trainingen omdat ik bang ben dat ik mijn enkel verder kapot maak. Dat geeft mij stress. Daarom heb ik besloten om voor nu topsport even los te laten en te zorgen dat mijn enkel volledig hersteld. . Het is erg balen omdat ik steeds meer in mijzelf begon te geloven. Dit zorgt er ook voor dat ik er alles aan zal doen om weer terug te kunnen komen! . Voor nu is mijn doel om de dagelijkse bezigheden weer pijnvrij te kunnen doen. En daar hoort recreatief sporten bij. Zodra dat weer tot de dagelijkse kost hoort, zal ik nieuwe sportieve doelen kunnen stellen. Hopelijk tot snel op de baan! . #haicobouma #teamsuomodo #topskating.nl #jeroenstrijkerfilms #maplez #noheelsjustwheels #blijdatikglij #nicesports #4f

Een bericht gedeeld door Moniek Klijnstra (@moniekklijnstra) op

Na de finish in Heerde was de blijdschap dan ook groot. "Ik had dit niet zien aankomen. In de voorbereiding heb ik heel weinig kunnen skeeleren maar ik wilde in elk geval weer meedoen. Het liefst natuurlijk ook winnen. Hier heb ik naartoe gewerkt en dit was nog de enige wedstrijd die ik zou rijden. Ik wist niet wat ik kon en hoe snel de rest was, daardoor zat er voor mij wel spanning op. Gelukkig was ik net iets sneller en heb ik toch nog een gouden medaille kunnen halen."

Haar minimale voorbereiding bracht nog een ander 'probleem' met zich mee. De startprocedure is sinds dit seizoen veranderd en is nu vergelijkbaar met schaatsen. Tot vorig jaar stelden de inlineskaters zich op bij de lijn, zakten gelijk in bij het horen van in position en klonk het startschot. Nu zit er nog een stap tussen waarbij de starter set roept. "Daar kwam ik pas achter toen ik in Purmerend de baancompetitie reed. Ik had me er helemaal niet in verdiept, want ik zou stoppen. In deze finale stond ik ook bij in position al helemaal klaar, toen hoorde ik set en dacht 'o ja, dat is ook zo'. Dus dat ging niet eens goed, ha."

Elisa Dul, Moniek Klijnstra en Clarissa van Maaren | Foto : Neeke Smit

Het WK in eigen land zal de Nederlands kampioene noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan. De komende tijd gaat de focus weer volledig op herstellen. "Ik ben blij dat ik weer even mee kon doen. Het trainen gaat nu beter omdat ik een hele lang tijd rust heb gehouden. Deze titel motiveert mij ook. Ik hoop dat als ik straks weer hersteld ben, hier weer vaker kan zijn. Want ik vind het sfeertje en de sport echt heel erg leuk."

Alles lezen over het NK Baan/Weg? Klik hier!

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 15 mei om 10:26