Tickets
Shop
Nieuws 04 mrt 2018

Eerste medaille voor Nederland bij WK Shorttrack junioren

Xandra Velzeboer heeft Nederland de eerste medaille van het weekend bezorgd op het WK Shorttrack voor junioren. De eerstejaars B-junior zorgde voor een grote verrassing door brons te winnen op de 500 meter.

De pas 16-jarige Velzeboer moest alleen olympiërs Maame Biney (uit de VS) en Petra Jaszapati (Hongarije) voor zich dulden. De jonge Nederlandse verloor vrijdag wel dure punten op de 1500 meter, waar ze in de heats werd uitgeschakeld. Dat gold eveneens voor Georgie Dalrymple en Marijn Wiersma. 

Bij de mannen haalde Friso Emons de B-finale op de 1500 meter. Hij bleef in zijn halve finale één plekje voor landgenoot Jasper Brunsmann, die daardoor uitgeschakeld was. Emons won vervolgens de B-finale en werd knap zesde op deze afstand. Bram Steenaart miste ook maar net de B-finale, hij werd vijfde in zijn halve finale.

Brunsmann haalde op de 500 meter wel de B-finale. Die wist hij ook te winnen, waardoor hij vijfde werd op de kortste afstand. Voor Steenaart en Emons viel het doek in de kwartfinale.

De relaymannen, met Brunsmann, Emons, Steenaart en Hugo Bosma, plaatsten zich overtuigend voor de relayfinale door de halve finale te winnen. Nederland bleef Japan, Amerika en Australië voor en mag zich zondag opmaken voor de grote finale. De Nederlandse vrouwen (Gioya Lancee, Velzeboer, Dalrymple en Wiersma) werden derde en laatste in de halve finale en mogen zondag de B-finale rijden.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan