Tickets
Shop
Nieuws 17 mrt 2018

Roest gehuldigd in Lekkerkerk: 'Mooi om te zien dat schaatsen hier zo leeft'

Patrick Roest wist vrijdagavond niet wat hij meemaakte toen hij in zijn geboorteplaats Lekkerkerk voor het oog van ruim duizend mensen werd gehuldigd voor zijn prestaties van de afgelopen weken. "Zoveel mensen had ik echt niet verwacht."

Foto : Richard Wareham

De 22-jarige allrounder van Team LottoNL-Jumbo verbaasde een maand geleden tijdens de Olympische Spelen van PyeongChang vriend en vijand door op de 1500 meter een zilveren medaille te winnen. Ruim een week later veroverde hij op het onderdeel ploegenachtervolging ook een bronzen medaille. 

Als klap op de vuurpijl kwam daar afgelopen weekend nog een wereldtitel allround bij. Roest was op de Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion in Amsterdam na vier afstanden de beste. Zo behaalde Roest drie medailles in amper een maand tijd. Genoeg reden voor een feestje.   

Ruim duizend dolenthousiaste Lekkerkerkers wachten op het plein voor het gemeentekantoor op 'hun held'. Vlaggen, posters, spandoeken en ballonnen. Alles is aanwezig om van de huldiging een feest te maken. "Patrick Roest is wereldkampioen, wereldkampioen, wereldkampioen", zingen de aanwezige fans.

"Dames en heren, nog even geduld. Patrick rijdt nu bij de Albert Heijn. Hij is er bijna", wordt er even na vijf uur omgeroepen. Als Roest enkele minuten later na een korte toer door het dorp aankomt op het plein klinkt er een luid gejuich. De huldiging kan beginnen. Na het uitdelen van wat handtekeningen en het maken van selfies gaat Roest richting het balkon van het gemeentekantoor.

"Dit is ongelofelijk", begint Roest zijn toespraak. "Ik had niet verwacht dat er zoveel mensen op mijn huldiging af zouden komen. Ik wil jullie bedanken voor alle steun de laatste weken. Het is gaaf dat ik dit mag meemaken. Het doet me best wel veel om te zien dat schaatsen hier zo leeft in mijn geboortedorp Lekkerkerk", glundert hij.

Roest bedankt niet alleen de aanwezige fans. Ook richt hij een speciaal dankwoord aan zijn familie. "Bij deze zou ik graag mijn vader en moeder extra bedanken. Zij hebben mij veel gesteund de laatste tijd. Ook in het begin van dit seizoen. Ze zijn er altijd voor me, ook tijdens de wat moeilijkere momenten. Samen met mijn broertje en mijn zus ben ik ze daar onwijs dankbaar voor." 

Patrick, hoe vond je de huldiging?
"Dit was echt gaaf. Als je ziet hoeveel mensen er net allemaal voor het gemeentekantoor stonden om mij te huldigen, dan is dat best wel bizar. Op zo'n dag als vandaag besef je eigenlijk pas wat je hebt gepresteerd de laatste weken."

Halverwege september brak je bij een ongeluk tijdens een skeelertraining je onderarm en pols. Een paar maanden later sta je hier met twee olympische medailles en een wereldtitel. Had je dit ooit kunnen denken?
"Nee, zeker niet. Die breuk heeft me veel gekost. Daardoor wist ik me niet te plaatsen voor de World Cups, dat was best wel vervelend. Dat ik toch tot deze prestaties ben gekomen, is mooi."

Heb je inmiddels al een beetje kunnen bijkomen?
"De afgelopen twee dagen waren vrij rustig. Dat was fijn, want ik heb daardoor even lekker kunnen uitslapen. Daar was ik wel aan toe." 

Hoe kijk je een paar dagen na je wereldtitel terug op het WK Allround in Amsterdam?
"Het was een prachtig toernooi en de wedstrijden waren spannend. Ik denk dat het goed is geweest voor het Nederlandse schaatsen, als je zag hoeveel publiek er was. De afsluitende 10.000 meter was natuurlijk bizar, maar daar ga ik nu niet meer over klagen. Het was jammer dat Sverre Lunde Pedersen ten val kwam, maar ik ben blij dat ik heb gewonnen."

Je volgt je ploeggenoot Sven Kramer op. Hoe voelt dat?
"Dat voelt heel lekker. Sven is iemand waar ik jaren tegenop heb gekeken. Eigenlijk doe ik dat nog steeds. Hij is een groot sportman. Het is mooi dat ik hem mag opvolgen en nu in hetzelfde rijtje sta als hij." 

Na afloop van de afsluitende tien kilometer kwam hij direct naar jou toe om je te feliciteren. Hoe vond je dat?
"Dat vond ik een zeer mooi gebaar van hem. We hebben elkaar nog uitgebreid gesproken daarna, hebben 's avonds nog samen gegeten. Hij was achteraf erg blij dat ik de titel had gepakt. Dat is mooi."

Kramer zei na afloop met een knipoog: 'Misschien heb ik Patrick de laatste jaren wel iets te veel geleerd.' 
"Ha, daar moest ik wel om lachen. Ik heb ontzettend veel aan hem te danken. De laatste jaren heb ik erg veel van hem geleerd. Als je met iemand als Sven traint, word je iedere dag fysiek, mentaal en technisch beter. Ook de komende jaren hoop ik nog veel van hem te leren."

Wat ga je de komende tijd doen?
"Ik ga niet op vakantie, maar wel lekker uitrusten. Ik blijf lekker thuis."

Je contract bij Lotto-Jumbo loopt eind deze maand af. Maak je je zorgen over de toekomst?
"Nee, hoor. Ik denk dat ik gewoon bij deze ploeg blijf. Ik zit daar goed op mijn plek, dus daar wil ik ook niks aan veranderen. Ik heb het onwijs naar mijn zin."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan