Met een ijzersterke race op de Gangneung Oval verloste Kjeld Nuis zichzelf van de druk die jarenlang op zijn schouders lag. De 28-jarige Zuid-Hollander veroverde olympisch goud op de 1500 meter, het koningsnummer. "Ik zei vooraf tegen mezelf: laat maar zien dat je het kan. Dat heb ik met beide handen aangegrepen", zei Nuis kort voor de huldiging op het middenterrein.

De schaatser wist zich vier jaar geleden niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Sotsji. Nuis beleefde vorig jaar dan eindelijk zijn internationale doorbraak door bij de WK Afstanden in Gangneung goud te pakken op de 1000 en 1500 meter. "Dan moet ik het nu ook maar weer doen. Dat heb ik gedaan. Ik ben hier superblij mee."

Nuis zette met 1.44,01 een tijd neer waar de acht mannen die na hem kwamen niet aan konden tippen. "Ik maakte me even kwaad en dat resulteerde in een rondje van 25,0. Toen kon ik doorpompen. Het laatste rondje was echt heel zwaar, maar dat maakt niet uit. Ik heb heerlijk gereden. Ik wist hoe ik het moest doen en dat heb ik goed gedaan."

Felicitatie
De kersverse olympisch kampioen was in de mixed-zone net klaar met zijn lange ronde langs tientallen verslaggevers toen hij van een Russische journaliste een telefoon in handen kreeg gedrukt. Nuis keek even verbaasd, maar toen hij hoorde dat Denis Yuskov hem via haar een felicitatie had gestuurd, nam hij toch even de moeite om het vertaalde berichtje op zich te laten inwerken en zelfs te beantwoorden. Hij drukte daarna de reporter op het hart de tekst niet aan de gretige Nederlandse persmensen te openbaren.

Yuskov was misschien de enige schaatser geweest die Nuis op de 1500 meter van goud had kunnen afhouden. De Russische wereldrecordhouder op de schaatsmijl was echter niet welkom bij de Winterspelen vanwege het Russische dopingschandaal. Nuis was in het verleden altijd kritisch op de van doping verdachte Russen, haalde verbaal ook een paar keer uit, maar heeft in deze winter besloten om er niets meer over te zeggen. "Zonde van de energie."

De gelukwensen van Yuskov stelde Nuis niettemin zichtbaar op prijs, maar een opmerking van Shani Davis vond hij nog mooier. De 35-jarige Amerikaan, die als negentiende eindigde, had via een Amerikaanse verslaggever zijn grote bewondering voor Nuis uitgesproken. "Het is jammer dat dit pas zijn eerste Winterspelen zijn, want anders was dit niet zijn eerste olympische titel geweest", zei de tweevoudig olympisch en achtvoudig wereldkampioen. Toen Nuis die woorden van Davis te horen kreeg, moest hij even slikken. "Dit doet me wel wat, ja. Ik heb altijd erg tegen Shani opgekeken."

Foto : Sander Chamid

Brons
Vooraf had Patrick Roest op de 1500 meter een beetje gerekend op brons. "Ik wilde zó graag een medaille, maar ja, dat wil iedereen. Dan wordt het zilver! Ik ben heel blij, het is nauwelijks nog te bevatten."

De 22-jarige Roest kwam al vroeg in actie en moest na zijn race lang wachten. Hij ging op de tribune kapot van de zenuwen. "Eén voor één zie je ze dan achter je eindigen. Kjeld was sneller, maar mijn tijd had nog nooit zo dicht bij die van hem gelegen. Toen hij had gereden, wist ik dat het podium heel dichtbij was. Maar ja, er moesten er nog een paar. Maar het is gelukt, geweldig."

Roest had een vloeiende start en slaagde er daarna in om zijn lange lichaam de gehele race in de juiste positie te houden. Met een slotronde van 28,01 seconden gleed hij uitgeput en een tikje wankel over de finish. Zijn tijd bleef tot de dweilpauze na de negende rit royaal staan en ook in de tweede helft van het deelnemersveld hield zijn persoonlijke record nog even stand. Totdat de ontketende Nuis in de baan verscheen. Tegen zijn flitsende baanrecord was niemand opgewassen.

Foto : Soenar Chamid

Favoriet
Koen Verweij begon als één van de favorieten aan de 1500 meter, maar moest genoegen nemen met een schamele elfde plek. "Een grote teleurstelling", bekende de Nederlandse kampioen op deze afstand. "Het was allemaal net niet. Ik was niet scherp en kwam niet in mijn ritme. Er zat geen dynamiek in. Dit is een grote teleurstelling. Ik heb er verder geen verklaring voor, want in de afgelopen week liep het allemaal prima hier."

Verweij zei dat hij na het olympisch kwalificatietoernooi was getroffen door gordelroos. "Daardoor heb ik misschien toch een te grote jas uitgedaan.'' Volgens Verweij had zijn matige optreden niets te maken met de scherpe tijd die Nuis voor hem had neergezet. "Nee, nerveus was ik niet. Natuurlijk was het een snelle tijd van Kjeld, maar dat kun je ook verwachten bij de Winterspelen."

De Noord-Hollander kan nog revanche op zichzelf nemen op de ploegachtervolging, de 1000 meter en de massastart. "Misschien had ik een slechte rit nodig om hier alsnog drie heel goede races te kunnen rijden."

Meer lezen over de Olympische Spelen? Klik hier!

Door ANP - Laatste update op 17 feb 2018 om 11:22