Lotte van Beek gaat meedoen aan De Zilveren Bal. De spectaculaire schaatsshow over 100 meter zal op woensdag 21 maart verreden worden in de Elfstedenhal.

Van Beek kon na lang blessureleed dit olympische seizoen eindelijk weer meedoen om de grote prijzen. De rijdster van gewest Fryslân werd Europees kampioene op de 1500 meter en behaalde olympisch zilver met de achtervolgingsploeg.  

Dai Dai Ntab
Eerder werden ook Ronald Mulder, Dai Dai Ntab, Karolina Erbanová en Daniel Greig bevestigd. 
De 23-jarige Ntab werd dit jaar eerste op de 500 meter bij het NK Sprint. Hiermee stootte hij Ronald Mulder van zijn troon. Ntab is de huidig kampioen van De Zilveren Bal en is niet van plan om deze titel in te leveren. "Ik vond het heel gaaf om hier te schaatsen, rijden in al dat licht en een tunnel van geluid. Super georganiseerd", aldus Ntab na zijn overwinning vorig jaar.

Ronald Mulder won in januari op het EK Afstanden in Kolomna de 500 meter en liet onder andere Mika Poutala uit Finland en de Rus Pavel Kulizhnikov achter zich. Ook stond hij vorige maand aan de start van de Olympische Spelen.

De Tsjechische Erbanová behaalde dit jaar het brons op de 500 meter op de Spelen. In 2016 werd ze tweede tijdens De Zilveren Bal en vorig jaar won ze het EK Sprint in Heerenveen.

Ook deze toppers zijn erbij
Eerder meldden ook Michel Mulder, Marrit Leenstra, Anice Das, Jesper Hospes, Floor van den Brandt, Michelle de Jong, Dione Voskamp, de Noren Bjørn Magnussen en Henrik Fagerli Rukke en Oostenrijkse talenten Floris Root en Armin Hager zich al aan. Rukke deed ook mee aan de Spelen in PyeongChang. Hij werd in de Gangneung Oval 28e op de 500 meter.

Hiermee heeft de organisatie een aantal echte topsprinters aan de start van de schaatsshow over 100 meter. Michel Mulder is nog steeds de enige Nederlandse olympisch kampioen op de 500 meter en bewees zijn vorm door nationaal kampioen kortebaan te worden. Het wordt voor Mulder de eerste keer dat hij aan de start van De Zilveren Bal verschijnt.

Hospes werd de afgelopen edities tweede en derde bij De Zilveren Bal. "Volgens mij blijft er maar één plekje over", aldus Hospes, die zijn zinnen heeft gezet op een overwinning dit jaar. Hij toonde zijn vorm door begin deze maand de kortebaanwedstrijd op natuurijs in Nijelamer te winnen.

Historische theatervoorstelling
Leenstra beleeft een goed seizoen. Ze behaalde twee olympische medailles in Zuid-Korea en aast ook op het podium bij De Zilveren Bal. Das deed in 2016 voor het eerst mee en strandde toen in de halve finale. Ze reed tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in december de snelste tijd op de 500 meter en plaatste zich daarmee voor de Spelen in Zuid-Korea. Das behoort tot de grote favorieten om met de zilveren bal naar huis te gaan.

Speciaal in het kader van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa neemt De Zilveren Bal haar bezoekers dit jaar mee in een tijdreis door de historie van het kortebaanschaatsen. Voorafgaand aan het hoofdtoernooi vindt er een schouwspel plaats wat zich afspeelt in de geschiedenis van het kortebaanschaatsen. De bezoekers worden meegenomen 'van vroeger naar nu' en maken kennis met de prachtige tradities van het sprinten. Na afloop van de theatervoorstelling begint de derde editie van De Zilveren Bal.

Klik hier voor meer informatie over De Zilveren Bal.