Tickets
Shop
Nieuws 15 mrt 2018

Nuis: 'Zie dit toernooi als lekker toetje'

In tegenstelling tot een hoop van zijn collega's heeft Kjeld Nuis ervoor gekozen om dit weekend wel mee te doen aan de World Cup-finale in Minsk. Schaatsen.nl belde de tweevoudig olympisch kampioen aan de vooravond van het toernooi op.

Foto : ANP

"Ik ben een op-en-top sportman en een echte liefhebber", begint Nuis het gesprek als we hem vragen waarom hij wel meedoet aan het afsluitende schaatsweekend. "Natuurlijk waren de afgelopen weken best hectisch, maar ik ben niet iemand die snel wedstrijden afzegt. Zo zit ik nu eenmaal niet in elkaar." 

De 28-jarige sprinter van Team LottoNL-Jumbo rijdt in Wit-Rusland alleen de 1000 meter. Op die afstand staat Nuis met 380 punten op een tweede plek en kan hij bij een goede prestatie nog de eindzege pakken. De Noor Håvard Lorentzen, de winnaar van het WK Sprint, gaat aan de leiding (412 punten). Kai Verbij bezet de derde plek met 320 punten.

"Het zal lastig worden om net als de laatste twee jaar het eindklassement te winnen, maar ik ga natuurlijk mijn uiterste best doen. Ik sta er vanwege verschillende redenen niet heel goed voor. Ik heb in aanloop naar de Spelen de World Cup in Salt Lake City laten schieten en in het begin van het seizoen was ik gewoon niet zo goed. Zo simpel is het."

Nieuw materiaal
Ondanks het feit dat het voor Nuis lastig gaat worden om Lorentzen nog in te halen, neemt hij de laatste wedstrijd van het seizoen uiterst serieus. "Ik zie deze race zeker niet als mosterd na de maaltijd. Voor mij is het een lekker toetje. Ik ben nog altijd super gemotiveerd en wil mijn topseizoen op een mooie manier afsluiten."

Naast hard rijden, is de Leidenaar met nog een ander doel afgereisd naar Minsk. "Ik ben de laatste weken nieuw materiaal aan het uitproberen. Daar ga ik ook op rijden tijdens de wereldbekerfinale. Ik vind het fijn om dat soort zaken te testen tijdens een wedstrijd, in een periode dat ik goed rijd."

Nuis vervolgt: "Ik ben van mening dat je daar meer aan hebt dan dat je dat in de zomerperiode doet. Ik wil het materiaal een kans geven en kijken of het wat is. Ook daar haal ik mijn motivatie uit."  

Foto : ANP

Olympische Spelen
Het is nu een maand geleden dat Nuis voor het eerst in zijn leven een olympische medaille veroverde. Op de 1500 meter snelde hij naar het goud. Ruim een week later schreef hij op de olympische baan van Gangneung ook de 1000 meter op zijn naam. Nuis wordt nog iedere dag herinnerd aan zijn succesvolle optreden op zijn eerste Spelen.

"Ik kijk er nog altijd met enorm veel plezier op terug", glundert Nuis. "Ik heb de laatste tijd nog geen moment écht kunnen bijkomen, maar dat is ook helemaal niet erg. In 99 procent van de gevallen zijn het leuke dingen die ik doe. Natuurlijk zijn er ook zaken die wat minder zijn, maar die houd je altijd. Ik voel me prima, ben een gelukkig mens en het schaatsen gaat nog altijd lekker." 

"Het zijn vooral de reacties en beelden van anderen waar ik ontzettend van kan genieten. Als ik zie hoe zij mijn olympische races hebben gevolgd, word ik daar een blij mens van. Op dat soort momenten krijg ik die kriebels van die races ook zelf weer terug. Dat is mooi."

Nuis geeft toe de laatste weken wel 'een beetje geleefd te zijn'. "Pas achteraf merk je hoe groot die Olympische Spelen nou eigenlijk zijn. Iedere schaatser of sporter probeert het zo klein mogelijk te houden en te benaderen als ieder andere wedstrijd, maar als je vervolgens terugkeert met twee gouden medailles, dan doet dat wel iets met je. Ik ben er op een positieve manier van geschrokken. De aandacht die ik heb gekregen, was enorm."

Recordpoging
Door alle aandacht geniet Nuis naar eigen zeggen extra van de momenten dat hij even niets hoeft. "Ik was erg blij dat ik na het WK Sprint naar huis kon naar mijn gezinnetje. In zo'n drukke periode is het heerlijk om even met mijn meissie en zoontje in de dierentuin te lopen en niks te hoeven."

GOODNIGHT 🥇🥇 @olympics

Een bericht gedeeld door Kjeld Nuis (@kjeldnuis) op

Ondanks de drukte gaat de vicewereldkampioen sprint na de World Cup-finale nog niet op vakantie. Nuis reist aan het eind van deze maand namelijk nog af naar Luleå. In het Zweedse Lapland wil hij met hulp van onder meer zijn sponsor Red Bull een snelheidsrecord neerzetten. Dat dient te gebeuren achter een auto met windscherm op een rechte baan van ongeveer 1500 meter.

Op de vraag waarom Nuis ervoor heeft gekozen om het te doen, antwoordt hij. "Omdat het leuk is. Ik vind het altijd mooi om nieuwe dingen uit te proberen. Red Bull is al heel lang een sponsor van mij en zij hebben meerdere keren aan mij gevraagd of er iets was wat ik altijd al heb willen doen. Het mocht van alles zijn en dan gingen zij het voor mij regelen."

"Ik ben toen gaan nadenken en dit lijkt me een mooi concept. Ik denk ook dat het supervet kan worden. Het is altijd een droom van mij geweest om de snelste schaatser ooit te worden. Dat kan op twee manieren: door een wereldrecord te schaatsen of te kijken waar onder de ideale omstandigheden de absolute topsnelheid ligt. Dat laatste ga ik eind deze maand doen."

Tijdens een wedstrijd ligt de topsnelheid van een schaatser zo rond de zestig kilometer per uur. Hoe hard Nuis in Zweden denkt te gaan, weet hij niet. "Geen idee. Tachtig, negentig? Misschien haal ik de honderd kilometer per uur wel", lacht de meervoudig olympisch kampioen.

Jill
"Angst heb ik in ieder geval niet. Ik heb een goed beschermd pak aan en een goede helm op. Daarnaast wordt er alles aan gedaan om het zo veilig mogelijk te laten verlopen. Er zijn mensen dag en nacht bezig om de optimale omstandigheden te creëren. Ik kijk ernaar uit."

Als we Nuis aan het eind van het telefoongesprek vragen wat zijn vriendin Jill eigenlijk van zijn recordpoging vindt, begint hij te lachen. "Ik zet mijn telefoon even op luidspreker, dan kun je het haar zelf vragen, ha."

"Ik vind het hartstikke leuk", is er na een korte stilte aan de andere kant van de lijn te horen. "Mensen denken misschien dat ik het spannend vind, maar dat valt wel mee hoor. Ik zou het zelf ook wel willen doen, ha!"  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan