Kjeld Nuis gaat een serieuze snelheidsrecordpoging doen op schaatsen. In een project van Red Bull onderzoekt Nuis samen met Erben Wennemars hoe hard hij kan gaan als hij de ideale omstandigheden heeft. In Luleå in het Zweedse Lapland wordt een ijsbaan op natuurijs vrijgehouden van 1500 meter rechtdoor.

Een auto met windscherm gaat voor Nuis rijden om zijn luchtweerstand weg te nemen. "Eigenlijk is het gek. Schaatsen gaat altijd om snelheid, maar altijd op een specifieke afstand. Er is nog nooit echt een serieuze poging gedaan om te kijken waar de absolute topsnelheid ligt als je de ideale omstandigheden hebt", vertelt de sprinter.

De ideale omstandigheden
Die ideale omstandigheden heeft Erben Wennemars uitgezocht, zodat Nuis zich op zijn seizoen kon concentreren. "Er is een aantal factoren belangrijk om te bekijken als je zo snel mogelijk wil gaan. Dat is luchtweerstand, de ijsbaan is vaak niet lang genoeg en je moet de snelste schaatser natuurlijk hebben", vertelt Wennemars.

De Technische Universiteit van Eindhoven heeft berekend hoe de luchtweerstand voor Nuis zo klein mogelijk wordt. Daarvoor wordt een speciaal 'aero shield' ontwikkeld met de perfecte vorm waar achter hij zal schaatsen. Daarnaast wordt er een rechte baan van 1500 meter geprepareerd, om genoeg tijd te hebben om op snelheid te komen. "We gaan kijken of de schaatsen nog anders moeten worden afgesteld voor rechtdoor op grotere snelheid en Kjeld krijgt een speciaal pak met meer bescherming voor de veiligheid", vertelt Wennemars.

Normaal ligt de topsnelheid op een ijsbaan op zo'n 60 kilometer per uur. Hoe hard Nuis nu zal gaan weet hij niet. "Hoe veel harder ik kan gaan, weten we niet. Ga ik richting de 80, 90 of misschien wel 100 kilometer per uur?", lacht hij.

Es Lebe der Sport
Het is echter niet uniek, aangezien Bram Smallenbroek en Marco Lubbers dit in 2016 in Luleå al eens gedaan hebben. In het programma 'Es Lebe der Sport' probeerden zij om zo snel mogelijk achter een auto aan te rijden. Het resultaat? 58,9 kilometer per uur voor Smallenbroek en 62,4 kilometer per uur voor Lubbers. "De truc is om super dicht achter de auto aan te rijden." Bekijk het filmpje hier.