Tickets
Shop
Nieuws 23 feb 2018

Nuis moest zichzelf resetten: 'Dat is de sleutel geweest'

In de laatste rit van de 1000 meter moest het gebeuren voor Kjeld Nuis. De eerste start: vals. Half Nederland begon de billen te knijpen, maar Nuis zelf was er eigenlijk wel blij mee. "'Skate crossing the line'? Ik dacht: top, want ik sta echt niet lekker. Dikke prima!", lachte de rijder van Team LottoNL-Jumbo.

Foto : Soenar Chamid

Bij poging één van de start voelde de tweevoudig olympisch kampioen het ijs namelijk breken onder zijn voet. "Ik wist toen eigenlijk meteen dat het niet mijn race zou worden. Nou, godzijdank dus. Natuurlijk moet je jezelf even resetten. Ik denk dat dat de sleutel is geweest. Ik heb daar veel aan gewerkt, dat ik mezelf onder controle heb. Ik ben gewoon weer gaan staan en dacht: je hebt dit al zo vaak gedaan, je moet gewoon starten zoals altijd."

Bij de tweede poging was Nuis goed vertrokken, in zijn naar eigen zeggen meest stressvolle race van het jaar, en misschien wel van zijn leven. Na wat kleine foutjes in de eerste binnenbocht gaf hij vol gas, waarna hij op de wissel op een nieuw potentieel probleem stuitte. Tegenstander Mika Poutala kwam door de snelle start van Nuis op de wissel vanuit de binnenbocht namelijk wel heel dichtbij. "Hij kwam maar niet onderdoor en toen zat hij ineens naast me. Ik dacht: ik blijf gewoon aan de buitenkant schaatsen, want ik heb meer snelheid. Hij heeft me ook zeker geholpen door niet meteen uit te waaieren. Dan waren we in de problemen gekomen, dus daar ben ik hem dankbaar voor."

"Toen ging het superlekker in de volle buitenbochten. De laatste ronde ging gewoon goed. Ik ben compact gebleven tot de finish." Zoekend naar het ééntje achter zijn naam op de stadionschermen kwam Nuis tot de conclusie: hij was vier honderdsten onder de tijd van Håvard Holmefjord Lorentzen gedoken, zijn tweede olympische titel is binnen.

"Het was echt een heel moeilijke rit", zag Jac Orie, de succescoach van LottoNL-Jumbo. "Als je de favorieten voor je hebt rijden, en je maakt in de allerlaatste rit een valse start maak je het toch wel even spannend. Het is moeilijk om er dan bij te blijven. Het is grote klasse van hem dat hij zijn kop erbij heeft weten te houden."

Ervaring
Of een moment als dit, cool blijven na een valse start op het hoogste podium, trainbaar is? "Blijkbaar", grapte hij. Volgens Orie is dat ook een stuk ervaring. "Hij is op het moment mentaal heel stabiel, dat laat hij zien. Het is geweldig wat hij doet, daarom wint hij hier."

"Het heeft wel een tijdje geduurd hoor", vervolgde Orie. "Dat is een heel proces geweest. We hebben veel geleerd en hard gewerkt. Want, weet je hoe moeilijk winnen is? Topsporters in het algemeen zetten hun leven opzij voor dat ene ding. Dat is wat het is: alles, jaren. Dan vinden wij het soms gek dat ze het een beetje spannend vinden. Kjeld is lichamelijk erg goed, maar is mentaal ook sterker en sterker geworden."

Nuis kreeg in de Gangneung Oval direct na de race bij de huldiging zijn medaille omgehangen; dit omdat Medal Plaza inmiddels wordt afgebroken. "Het was niet foutloos, maar fuck it. Het maakt niet meer uit. Ik heb twee van die dingen om mijn nek hangen en daar kwam ik hier voor."

Meer lezen over de Olympische Spelen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan