Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 12 mrt 2018

Nils van der Poel: 'Schaats liever in de regen met dit publiek dan binnen'

Met de aankondiging van drie Nederlandse namen klonk de bloemenceremonie voor de tien kilometer op het WK Allround niet zo vreemd. Op de eerste plaats stond echter geen Oranjetenue maar een man in blauw-geel pak. De Zweed Nils van der Poel won de slotafstand in Amsterdam en werd zesde in het eindklassement.

Foto : Soenar Chamid

Na zijn huldiging staat Van der Poel ontspannen te kijken naar het erepodium. Patrick Roest wordt aangekondigd als nieuwe wereldkampioen allround, voor de Noor Sverre Lunde Pedersen en Marcel Bosker. Voor het eerst in zijn leven schreef Van der Poel een tien kilometer op zijn naam. "Maar de eerste plek in een allroundtoernooi is niet hetzelfde als een eerste plek op een afstandskampioenschap", nuanceert hij meteen.

De 21-jarige Zweed reed in de eerste rit van de 10.000 meter tegen de Rus Danila Semerikov en zette de klok stil op 13.40,38. Een nieuw baanrecord waar vervolgens niemand meer aan kwam. Van der Poel is zelf niet erg verrast door zijn overwinning. Althans zondag niet. "Ik realiseerde me na mijn vijf kilometer dat het mogelijk zou zijn. Maar vorige week had ik dit niet verwacht. Totaal niet."

Buitenschaatsen
Van der Poel is voorstander van schaatsen op buitenijs. "Uiteraard, want ik heb er voordeel van", zegt hij lachend. Om serieus verder te gaan: "Hier komt het langebaanschaatsen vandaan. Een vijfjarig kind begint niet met schaatsen omdat hij een 500 meter in 34,5 seconden wilt doen. Dat motiveert niet. Wat wél motiveert, is de ervaring van buitenschaatsen op een meer of plas."

Maar vat hem niet verkeerd op, Van der Poel is niet tégen overdekte banen. "We zijn bevoorrecht dat we er zoveel hebben om op te trainen onder perfecte omstandigheden en onszelf te ontwikkelen. Maar ik denk dat het belangrijk is dat we het buitenijs behouden. Ik wou dat we dit vaker zouden kunnen doen en denk dat het publiek dat ook graag wil."

"De regen leek dit weekend totaal geen effect te hebben op hun plezier. De schaatsers vonden het natuurlijk wat minder leuk toen ze naar buiten keken tijdens de warming-up, ha. Maar als je dan hier staat en het publiek ziet, deert de regen je niet. Ik zou liever de rest van mijn leven in de regen rijden met dit publiek dan op een overdekte baan", zegt de Zweed terwijl hij nog eens om zich heen kijkt.

Tijdens de laatste race tussen Pedersen en Sven Kramer hing Van der Poel over de boarding om de Noor fanatiek aan te moedigen, zeker na diens onfortuinlijke valpartij. "Wij trainen samen. Het was heel droevig. Ik zou liever tweede zijn geworden op de tien kilometer dan dat hij was gevallen. Ik heb zelfs een beetje gehuild. Ik had Sverre de overwinning erg gegund en hij had het verdiend."

Nederlandse wortels
Dan toch even over die Nederlandse achternaam. Van der Poel is geboren en getogen in Trollhättan, in de buurt van Gotenburg, maar zijn grootvader komt uit Nederland. "Hij kwam volgens mij in de jaren vijftig naar Zweden. Helaas spreek ik zelf geen Nederlands, ik zou willen dat ik het kon. Behalve via het langebaanschaatsen voel ik verder geen band met Nederland. Maar ik houd ervan om hier te schaatsen. In een geweldig stadion met de beste schaatsers en fantastische mensen op de tribunes."

Hoe zit het eigenlijk met de aandacht voor het langebaanschaatsen in Zweden? "Niemand kan het iets schelen", lacht Van der Poel. "Het is geweldig! Hier kan ik schaatsen en zwaaien naar het publiek, wat interviews geven en dan ga ik naar huis en weet niemand wie ik ben. Heel soms schenkt de lokale krant nog wat aandacht, maar ik denk dat meer Nederlanders mijn naam kennen dan in Zweden."

Onder de radar
Zijn prestaties zouden daar verandering in kunnen brengen, na de successen van landgenoot Tomas Gustafson in de jaren tachtig. Medailles en titels brengen nu eenmaal media-aandacht met zich mee. "Ik ben geen pionier, ik volg gewoon mijn dromen en doe wat ik leuk vind. Als ik de sport in Zweden daarmee help, is dat mooi meegenomen. Maar ik ben hier gewoon om te schaatsen en te genieten. Ik vind de luwte wel prettig. Je blijft onder de radar en dat is veel waard."

Van der Poel stond zelfs op de Olympische Spelen in Zuid-Korea. Op de 5000 meter werd hij veertiende. "Ik was geen favoriet, dus er was niet veel aandacht, maar wel een beetje. Ik wist dat ik niet bij de top zou zitten en was tevreden met mijn race. Het was een mooie ervaring, maar ik waardeer dit allroundtoernooi een stuk hoger. De Olympische Spelen staan natuurlijk beter op je cv, maar om hier op een onoverdekte baan in Amsterdam voor zo'n publiek te rijden; dat is langebaanschaatsen voor ons."

Lees hier alles over het WK Allround.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan