Een paar dagen na het WK Allround vindt er nog een ander spectaculair toernooi plaats in onze hoofdstad. Op woensdag 14 maart wordt de allereerste editie van de Ard en Keessiebokaal verreden op de Jaap Edenbaan, een wedstrijd over 1500 meter op vaste schaatsen en in wollen trui. Deelnemers kunnen zich inschrijven via schaatsen.nl. Voorafgaand aan deze klassieker spraken we met mede-organisator Bart Vreugdenhil.

Vertel Bart, wat is de Ard en Keessie Bokaal?
"Het is het allerleukste toernooi en heel erg simpel eigenlijk. Je rijdt een 1500 meter met vaste schaatsen en een trui aan in plaats van een aerodynamisch pak. We hopen dat er iemand meedoet die het baanrecord van Ard Schenk verbreekt. Hij reed in 1971 bij het NK Allround in Amsterdam 2.04,4. We zijn benieuwd of iemand daaronder kan duiken."

De eerste editie ging vorig jaar niet door, wat is er misgegaan?
"Het koelsysteem van de Jaap Edenbaan was defect waardoor de tijdelijke baan die nu in het Olympisch Stadion ligt neer was gelegd. Maar dat koelsysteem kon de extreem warme temperaturen in maart niet aan. Heel kort door de bocht was het ijs dus gesmolten en konden we niet schaatsen. Wat dat betreft moet het dit jaar wel lukken qua temperaturen.

Het begon vorig jaar een beetje als grapje, maar het evenement werd toen gigantisch opgeblazen nadat er een artikel op schaatsen.nl stond. Daarna stonden we ineens op de voorpagina van AD en het Parool en hadden we interviews op de radio. De Volkskrant en Hart van Nederland zouden langskomen voor een reportage, het liep aardig uit de hand! Ard Schenk zou zelf komen kijken. En toen ging het dus niet door, dat was een gigantische anticlimax. Maar een mooie aanzet voor de editie van dit jaar!"

Wat kan het publiek verwachten met de wedstrijd?
"We hebben plek voor tachtig deelnemers en proberen een mix te maken tussen de snelste schaatsers die het baanrecord gaan aanvallen en schaatsers die het leuk vinden om een keer te proberen te rijden op vaste schaatsen. Als de inschrijving gaat zoals we denken dan gaan we een wedstrijd op topniveau zien met echt goede schaatsers.

Het belangrijkste is dat we er een nostalgisch schaatsfeestje van gaan maken, we willen echt proberen vijftig jaar terug in de tijd te gaan. Zo hebben we een wisselwachter op de kruising staan. Die stond vroeger op de kruising met een rood en wit vlaggetje te seinen dat de schaatsers moesten wisselen. Schaatshistoricus Marnix Koolhaas attendeerde ons daarop. Hij is trouwens ook de speaker van de avond en fan van het eerste uur. We zijn nog in gesprek met de Jaap Edenbaan om echte sneeuwrandjes te krijgen op de baan in plaats van blokjes. Dat zou heel gaaf zijn!"

Tekst loopt door onder de afbeelding

Gaat het baanrecord eraan denk je?
"Ik zal je vertellen, vorig jaar hebben we na die afgelaste poging een wedstrijd op vaste schaatsen gereden in Den Haag. We waren niet echt in topvorm want we hadden die dag ervoor onze teleurstelling eraf gefietst op Sloten. We kwamen echt bij lange na niet in de buurt van de tijd, ikzelf reed 2.11 terwijl ik normaal ongeveer op 1.52 uit kom. Je bent echt een hele knappe als je onder die tijd komt, ik denk dat een Koen Verweij of Kjeld Nuis het er zelfs echt lastig mee zullen hebben.

Het baanrecord bij de dames is van Stien Baas-Kaiser, zij reed 2.26.9 tijdens het NK Allround in 1971. Overigens krijgen de rijders die een baanrecord rijden ook een mooi certificaat."

Komen Ard en Keessie langs?
"Kees Verkerk woont in Noorwegen dus ik vrees van niet. Maar Ard Schenk was vorig jaar erg enthousiast dus ik hoop dat hij dit jaar komt."

Wat moeten de deelnemers aandoen?
"Het is heel simpel. Ze moeten beginnen met een mooie muts. Dan volgt een trui. Het hoeft niet per se een wollen trui te zijn, katoen of polyester is ook prima. Maar het moet onmiskenbaar een los kledingstuk zijn en het liefst zo mooi mogelijk, want we reiken ook een prijs uit voor beste outfit. Het belangrijkste is dat de deelnemers vaste schaatsen dragen. Mensen hoeven dat niet zelf te regelen, Jan van der Hoorn Schaatssport en Hyro Sports zullen er zijn om ter plekke vaste schaatsen onder de schaatsschoenen van de deelnemers te zetten en materiaal te verzorgen."

Wat moeten we nog meer weten?
"Nou, dat er bitterballen zijn. Verder hadden we plannen om een livestream in het zwart wit te verzorgen maar dat is niet gelukt, daar hebben we helaas geen budget voor. We vragen vijf euro per inschrijving, daarvan kunnen we de service voor de vaste schaatsen leveren en houden we hopelijk wat over voor kleine dingen. We waren eerst in gesprek met De Coolste Baan van Nederland in de hoop dat zij ondersteuning konden vinden maar ze vonden het evenement helaas niet commercieel genoeg.

Het is zo anders om te rijden op vaste schaatsen, je voelt meer de essentie van het schaatsen. Heel puur en onbezoedeld, een beetje zoals schaatsen op natuurijs. Je trekt jezelf een beetje weg van het kunstmatige wereldje. Dat is een beetje het idee dat ik erbij heb. We hopen dat de mensen er de humor van in kunnen zien en dat het een erwtensoepsfeer avond wordt. Na afloop volgt de prijsuitreiking en een onmogelijke hoeveelheid bitterballen."

Wat: Ard en Keessie Bokaal - wedstrijd in oude stijl op vaste schaatsen met muts en trui
Wanneer: woensdag 14 maart om 21.00 uur
Waar: Jaap Edenbaan, Amsterdam
Klik hier om je in te schrijven.

Door Jessica Merkens - Laatste update op 12 apr 2018 om 10:33