Tickets
Shop
Nieuws 21 mrt 2017

Schaatsers vallen record Ard Schenk aan: 'Wel wennen, die vaste schaatsen'

Zaterdagavond 25 maart gaan vier langebaanschaatsers de strijd aan om het prestigieuze baanrecord van Ard Schenk op de 1500 meter te verbreken op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Hoe? Op vaste schaatsen en in wollen trui, net zoals ‘Ard en Keessie’. “Je rijdt wel een stuk langzamer dan normaal, dus het zal lastig worden,” denkt Ronald Ligtenberg, organisator en deelnemer van de allereerste editie van de Ard en Keessiebokaal.

“Begin dit jaar hadden we gezeur met kleding, toen hebben we één wedstrijd gereden in niet snelle pakken. Daarna dachten we, ‘je kan ook hard schaatsen in wollen trui’. Dus wilden we een wedstrijd in wollen trui rijden. Onze trainer vond dat niet zo’n goed idee”, vertelt Ligtenberg lachend. “De mensen van de baancommissie Amsterdam kwamen met dat baanrecord, toen kwamen we op het idee van de Ard en Keessiebokaal.” 

In 1971 reed Ard Schenk naar 2.04,4, dat is de tijd die Floris Root, Bart Vreugdenhil, Jeroen Janissen en Ligtenberg moeten verbreken. De sporters hebben al nationale en internationale toernooien bij de senioren geschaatst en willen weten of hun niveau te vergelijken is met het niveau van vijftig jaar geleden. Janissen (RTC Noordwest) is gebombardeerd tot favoriet. “Hij heeft de snelste tijd op de 1500 meter, maar hij heeft ook vooral zo’n vaste schaatsen slag.”

Wollen trui
Een 1500 meter rijden met vaste schaatsen, een muts en een wollen trui. Een goede trui kiezen is nog best lastig, vindt de 21-jarige schaatser van Schaatsteam Beyond. “Mijn moeder heeft ooit een mooie trui gebreid, maar die is veel te zwaar. Je wilt niet teveel wind vangen en hij moet ook niet te groot zijn. Iedereen is dat een beetje aan het uitzoeken.” 

De vaste schaatsen zijn een uitdaging voor de schaatsers die opgegroeid zijn met de klapschaats. “Ik train een paar keer per week, vanavond ga ik weer. Je moet wel wennen, op die vaste schaatsen is het wel even anders!” Is het baanrecord wel haalbaar? “Dat is een goede vraag”, antwoordt Ligtenberg. “Het eerste rondje wat we reden was 33,9 seconden. Daar waren we heel blij mee. Maar het is wel een stuk langzamer dan je normaal rijdt. Ik heb er wel vertrouwen in, en de weersverwachtingen zijn goed.” 

Ard en Keessie
Komen Ard en Keessie zelf kijken? “Kees Verkerk woont in Noorwegen dus dat is lastig. Maar als Ard Schenk het leuk vindt om te komen kijken is hij van harte welkom! Het gaat tenslotte om zijn tijd,” aldus Ligtenberg.

Olympisch Stadion
Voor de tweede editie willen de organisatoren het groots aanpakken, het liefst op de Coolste Baan van Nederland. “Het is een droom van ons om het volgend jaar in het Olympisch Stadion te organiseren en dan als open inschrijving. Iedereen is heel enthousiast.” 

De Ard en Keessiebokaal wordt verreden tijdens het Kampioenschap van Amsterdam, aan het begin van de 1500 meter. De starttijd is rond 18:45. Iedereen is welkom om gratis te komen kijken of de heren de uitdaging gaan halen! 

Facebookpagina Ard en Keessiebokaal


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan