Tickets
Shop
Nieuws 01 jul 2018

WK Inline-skaten dag 1: Tien medailles voor Colombia

De eerste dag van het WK Inline-skaten op de piste is verreden. Zondag stonden de 500 meter en punten/afvalkoers (junioren) en 1000 meter en afvalkoers (senioren) op het programma. De Colombiaanse equipe was het succesvolst, de Zuid-Amerikanen wonnen liefst tien medailles, waarvan vier keer goud.

Foto : Eline Hooghiemstra

Afvalkoers senioren
In de series plaatste Gary Hekman zich met gemak voor de finale. Luc ter Haar stond in de tweede serie aan de start. Er leek niets aan de hand voor de Nederlander maar met nog twee ronden te gaan, raakte hij betrokken bij een valpartij. Ter Haar krabbelde snel weer op en wist zich alsnog te verzekeren van een plek in de finale. In die eindstrijd reden Hekman en Ter Haar attent in het peloton. Nog voor de helft van de koers was er een valpartij vlak voor Ter Haar waardoor hij uit balans raakte en wederom in de achtervolging moest. Ook dit keer wist hij de aansluiting te vinden. Voor de medailles kon het duo echter geen rol van betekenis spelen. Alex Cajanvante uit Colombia prolongeerde zijn titel. Hij hield de Italiaan Daniel Niero en Bart Swings uit België op gepaste afstand.

Bij de dames werden er geen series verreden. Marijke Groenewoud en Maya de Jong startten namens Nederland direct in de finale. De eerstejaars senioren kwamen in het begin van de race nog goed mee, maar konden het tempo naar verloop van tijd moeilijker bijbenen. De afvalkoers werd gewonnen door de Colombiaanse Johana Viveros, haar landgenote Fabriana Arias pakte brons en het zilver was er voor Dan Guo uit China.

Foto : Eline Hooghiemstra

1000 meter senioren
In de kwartfinales troffen Bianca Roosenboom en Elisa Dul elkaar in dezelfde rit. Alle winnaars van de ritten plus de acht tijdsnelsten gingen door naar de halve finales. De race van Roosenboom en Dul was verreweg de snelste en daarmee dwongen de dames, ondanks hun vijfde en zevende plek, toch een startbewijs af voor de halve finale. Voor een plek in de finale kwamen de Nederlandse rijdsters tekort. De wereldtitel ging verrassend naar de Duitse Mareike Thum, voor Yiseul An uit Zuid-Korea en de Oostenrijkse Vanessa Herzog.

Bij de heren nam Kay Schipper in zijn kwartfinale het initiatief en kwam als tweede over de streep. Schipper wist vervolgens niet door te dringen tot de finale. Rémon Kwant moest in zijn kwartfinale genoegen nemen met plaats vijf en plaatste zich niet voor de halve finale. Het goud ging na een spannende eindstrijd naar Gwendal Lepivert. De Fransman klopte de Colombianen Pedro Causil Rojas en Andres Munoz.

500 meter junioren
Op de 500 meter strandde Anna van den Bos in de series. In de kwartfinales had Marit van Beijnum haar typerende snelle start maar kon deze niet doortrekken tot het einde. Ze kwam als derde over de streep, net achter de twee geplaatsten voor de halve finale. Het goud was voor Yue-Cih Peng uit Chinees Taipei, voor Allison Correa Muñeton uit Colombia en de Italiaanse Anais Pedroni.

Bij de heren streden Merijn Scheperkamp en Janno Botman tegen elkaar in de halve finale. Na een close finish duurde het even voor de uitslag definitief vast stond: beide heren kwamen net tekort voor een plek in de eindstrijd. De Colombiaan Juan Arango pakte op dit sprintnummer de wereldtitel. Hij klopte de Zuid-Koreanen Jongjin Cheon en Woonggyu Choi.

Foto : Eline Hooghiemstra

Punten/afvalkoers junioren
Voor de dames werd het een makkelijke serie in Heerde. Toen ze aan de start verschenen van de wedstrijd over 50 ronden bleek het peloton klein genoeg voor de finalerace. De junioren mochten het strijdtoneel weer verlaten en zijn allemaal door. Onder hen voor Nederland: Bente Kerkhoff. In de finale kwam er een herstart na een valpartij waarbij Kerkhoff ook betrokken was. De juniore reed vervolgens nog naar een knappe zesde plek. Maria Renteria Rodriguez uit Colombia pakte de gouden medaille, zij versloeg haar landgenote Nathalia Bermudez Padilla en de Amerikaanse Corinne Stoddard.

Bij de heren kwam Jordy van Workum in actie, die na een zware valpartij bij het NK Baan/Weg in mei net op tijd weer fit is voor dit WK. Van Workum reed zonder onnodige acties gemakkelijk door naar de finale. In de tweede serie was het de beurt aan Teun de Wit. Ook hij verzekerde zich probleemloos van een plek in de eindstrijd. Beide heren kwamen in de finale goed mee met de rest van het peloton en pakten ook allebei punten. Met nog tien ronden op het bord ging Van Workum onderuit en waren zijn kansen verkeken. De Wit wist de finale wel te bereiken en finishte knap als achtste. De wereldtitel op de lange afstand ging naar de Belg Jason Suttels, hij versloeg Michael Gatti uit Italië en de Colombiaan Brayan Virguez Romero.

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan