Tickets
Shop
Nieuws 02 jul 2018

Michel Mulder trots op klassering: 'Is me met schaatsen laatste jaren niet vaak gelukt'

Als toernooidirecteur ligt er toch een bepaalde druk op de schouders van Michel Mulder. Hij staat overal met zijn gezicht op de programmaboekjes en op de grote doeken van het WK Inline-skaten. Mede daarom is hij dan ook heel blij dat hij meteen bij zijn eerste afstand zijn neus aan het venster heeft gestoken. Op de 500 meter + D eindigde hij knap als zevende.

Foto : Eline Hooghiemstra

"Zevende, dat is hartstikke mooi! Dat is me met schaatsen de laatste paar jaar niet meer zo vaak gelukt", glimlachte de 32-jarige Zwollenaar. Voor Mulder was het bereiken van de halve finale al een klein succesje. De sprinter eindigde op de piste eenmaal (in 2011) als vijfde op een 500 meter, maar verder kwam hij op een vesmacobaan nooit in de top 20 terecht. Dat lukte hem op zijn thuisbaan in Heerde wel. In de kwartfinale verzekerde hij zich met een uiterste krachtsinspanning (lees: spagaatfinish) van een plekje in de halve finale.

"De kwartfinale ging echt supergoed", vervolgde een trotse Mulder. "Toen ik hoorde dat ik door was, dacht ik: dit is goed voor het toernooi. In de halve finale zat ik duidelijk in de pittigste heat van de twee. Met 300 meter kwam ik nog terug in het wiel van de jongens voor me, maar toen ik 'm wilde gaan opzetten, zag je dat de anderen iets korter de bocht uitkwamen en een extra versnelling hadden. Ik bleef er netjes achter, maar daardoor gebeurde er eigenlijk niks meer."

Mulder wilde nog wel even kwijt dat hij hoopt dat de Colombianen de sport 'schoon' beoefenen. Deze hoop sprak hij eerder al uit met het afleggen van de eed tijdens de openingsceremonie. "Er zijn al eens mensen gepakt, maar die worden dan een half jaartje geschorst. Ik heb weleens met jongens in de finale gestaan die de avond ervoor in coma lagen. Dat is voor mij niet normaal, zo wil ik de sport niet beleven. Ik weet bijna zeker dat de sport niet clean genoeg is om aanspraak te maken op de olympische status. En dat is wel nodig."

500 + of - D?
In eerste instantie baalde Mulder toch wel even dat hij in de halve finales werd uitgeschakeld, maar toch kon hij daarna vrij snel tevreden zijn met zijn prestatie. "Ik ben heel blij dat ik zover ben gekomen en me in de wereldtop heb genesteld. Ik wilde deze afstand heel graag rijden om te zien hoe ik ervoor zou staan. De conclusie is dat ik er heel goed voor sta. Hopelijk zegt dat wat over de rest van het (weg)toernooi. Daar liggen normaal gezien meer kansen." 

Op de piste is de 500 meter + D het enige echte sprintonderdeel van dit WK. De D, wat staat voor 'Distance', betekent dat er een stukje bij de 500 meter is aangeplakt zodat de sprinters nog een stuk rechtdoor rijden in plaats van meteen in het gedrang van de bocht komen. Er worden elk jaar aanpassingen gedaan, maar voor Mulder had deze wijziging niet gehoeven. "Ik had liever de 500 meter min D gehad", aldus de oud-olympisch kampioen op de 500 meter. "Een paar jaar geleden werden we wereldkampioen op de aflossing op de weg, maar ook dat onderdeel bestaat helaas niet meer. Dat is jammer."

Over de entourage in Heerde had Mulder niets dan lof. "Fantastisch. Er zaten veel mensen op de tribune, dat was echt supergaaf. Ze hebben het hier heel mooi opgezet. Het podium is fantastisch en de borden zijn overzichtelijk. Ook ben ik blij met de livestream, nu is het te hopen dat de landelijke televisie het oppakt."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan