Op de eerste dag van de EK Afstanden in een winters Kolomna heeft Nederland goed geoogst. Ronald Mulder (500 meter) en Lotte van Beek (1500 meter) veroverde de eerste Europese afstandstitels. Thomas Krol behaalde zilver op de 1500 meter. Marrit Leenstra en Koen Verweij pakten brons op de schaatsmijl.

1500 meter
Op de 1500 meter pakte Thomas Krol zilver in een tijd van 1.45,20. De winst ging in eigen huis naar Denis Yuskov (1.44,53). In rit 9 namen Krol en Yuskov het tegen elkaar op. De Team Plantina-rijder werd op de eerste kruising gehinderd door de Rus, maar er volgde geen diskwalificatie. Het Nederlandse protest werd tevens afgewezen. "Als het verschil in de eindtijden kleiner was geweest, had ik misschien kunnen winnen zonder lastige kruising. Maar Yuskov was gewoon sneller en beter dan ik. Met de tweede plek mag ik ook heel blij zijn." Koen Verweij werd derde (1.46,40) en Marcel Bosker eindigde op plek vier (1.46,50).

Lotte van Beek veroverde goud op de schaatsmijl. Mede dankzij een ijzersterke slotronde van 30,4 kwam ze uit op een tijd van 1.55,52. "Het was een mooie race en je lijkt ook niet moe te worden omdat ik technisch goed bleef rijden. Ik kon op de laatste kruising nog extra versnellen en blijven doorrijden tot het einde. Met zo weinig verval rijdt bijna niemand, alleen in de opening kan ik nog winst pakken."

De Russin Yekaterina Shikhova werd tweede op iets meer dan een seconde (1.56,57). Met een verschil van slechts een honderdste greep Marrit Leenstra het brons (1.56,58). Ze vertelde na de race niet geheel fit te zijn. "Ik ben hier niet op mijn best. Dat is jammer, maar ik heb geprobeerd om zo hard mogelijk te rijden. Als het makkelijk komt is zo'n rondje 28,9 prima, nu was het te langzaam." Linda de Vries werd vierde in een tijd van 1.57,98.

500 meter
Ronald Mulder veroverde de eerste gouden medaille op de 500 meter. De rijder van Team Platina toonde opnieuw zijn goede vorm en zette 34,80 op de klok. Hij bleef daarmee de Fin Mika Poutala (34,854) en de Rus Pavel Kulizhnikov (34,858) voor. Michel Mulder werd zevende in een tijd van 35,23 en baalde al meteen na de finish. "Klosinski opent langzaam dus ik kon er niet achter aan rijden. Ik zat te snel dicht op hem. Er was eigenlijk geen ruimte in de laatste bocht en daardoor verloor ik snelheid", verklaarde hij. Eigenlijk zou Hein Otterspeer zijn tegenstander zijn, maar die meldde zich 's ochtends af vanwege een plotselinge rugblessure.

Bij de dames won Vanessa Herzog de eerste Europese afstandstitel. De Oostenrijkse reed als enige onder de 38 seconden: 37,69. Ze bleef de Russin Angelina Golikova (38.04) en AfterPay-rijdster Karolina Erbanova uit Tsjechiƫ (38,18) voor. De Nederlandse dames reden zich allemaal in de top 10. Letitia de Jong werd zesde in een tijd van 38,70, voor Sanneke de Neeling (38,91). Mayon Kuipers eindigde als negende (39,17). "Bij de opening had ik een missertje maar het rondje ging goed", analyseerde De Jong haar rit na afloop. "Het is leuk om op de eerste EK Afstanden te rijden, maar extra spanning zoals vorige week tijdens het olympisch kwalificatietoernooi zit er niet op."

Bekijk hier alle uitslagen.