Tickets
Shop
Nieuws 09 jan 2018

De marathon van team Palet: 'Alternatieve Elfstedentocht willen we goed overdoen'

In de rubriek 'de marathon van' bellen we na de wedstrijd met grote en minder grote marathonteams over hun belevenissen. Deze week spraken we met Jade van der Molen (23) over de tiende Marathon Cup in Heerenveen.

Foto : Neeke Smit

Team: Palet Schilderwerken
Rijders: Ineke Dedden, Imke Vormeer, Jade van der Molen en Elma de Vries
Wedstrijd: KPN Marathon Cup 10 Heerenveen
Uitslag: 6e (Jade) 8e (Imke) 37 (Ineke)
Facebook: teampaletschilderwerken
Twitter: TeamPalet
Instagram: teampalet

Hoe ging jullie wedstrijd?
“Eigenlijk ging het wel goed. Imke en Elma waren de hele week niet fit dus het was even de vraag of zij zouden rijden. We wisten dus niet zo goed wat we van hun konden verwachten. Het was een wedstrijd met hollen en stilstaan, het ging best hard. Uiteindelijk werd het een massasprint en hebben we weer onze trein op gezet. Dat gaat steeds iets beter, maar helaas was het niet genoeg voor een podiumplek. We trokken hem perfect aan maar ik ging denk ik te laat om Imke heen. Toen kwamen de andere dames er nog voorbij.”

Hoe zien jullie de wedstrijd het liefst verlopen?
“We houden allevier van aanvallen, de massasprint is niet onze favoriet. Het liefst willen we met een kleine kopgroep de finale in en dan met meerdere van het team, zodat we het kunnen uitspelen. Dat is het ideaalplaatje.”

Je bent weer terug bij Palet, hoe voelt dat dit seizoen?
“Ja het is echt superfijn. Ik ben heel blij dat ik sowieso weer met een mooi team kan schaatsen. Met drie andere sterke dames schaatsen kan je het spelletje gewoon goed spelen. We voelen elkaar goed aan en gunnen elkaar ook het beste.”

Wat is het verschil tussen je vorige keer bij Palet en nu?
“Nou toen reden we natuurlijk samen met team MKbasics. We trainden samen en het was ook wel anders in het peloton. Nu zijn we met zijn vieren. We hebben in de zomer veel samen getraind en trainen nu ook drie keer per week met elkaar op het ijs, met de trainers erbij. Dan merk je dat je echt aan elkaars slag went en alle wedstrijden echt met met elkaar doet.” 

Hoe gaat het seizoen tot nu toe?
“In principe gaat het goed, alleen de resultaten blijven nog een beetje uit. We hebben er wel goed vertrouwen in dat dat snel komt. Ik vind het heel mooi dat ik in het witte pak rijd. Toen het seizoen begon was ik geblesseerd, ik had mijn lies verrekt bij de Holland Cup en miste de eerste wedstrijd. Ik had dat doel toen eigenlijk al afgeschreven. Nu ik hem te pakken heb wil ik hem ook graag houden! Vergeleken met vorig jaar gaat het seizoen voor mij goed. Ik rijd constante en goede uitslagen, dat is ook wel eens anders geweest. Alleen willen we als ploeg wel meer op het podium. Maar het seizoen duurt nog even en het natuurijs komt er nog aan, dus we hebben er alle vertrouwen in.”

#dab voor de witte trui! #wittetrui #marathon #u23 #hoorn #🐤 #teampalet

Een bericht gedeeld door Jade van der Molen (@jadevdmolen) op

Je hebt dit jaar minder langebaan gereden dan anders, is dat een bewuste keuze geweest?
“Ik wilde in principe wel graag voor de langebaan gaan maar door die blessure liep het anders. Ik miste de selectiewedstrijd van het NK afstanden en reed die wedstrijd dus ook niet. De marathon ging juist supergoed en omdat ik dat ook zo leuk vind heb ik nu gewoon mijn focus op de marathon liggen. Volgend jaar zie ik wel weer verder.”

Over langebaan gesproken, hoe heb jij het OKT van je vriend Thomas Krol beleefd en hoe is dat nu?
“Ik zat op de tribune tijdens zijn races en na de 1000 meter was ik redelijk positief al was dat wel allemaal vaag met Kai (Verbij). We wisten gewoon dat dat Thomas een hele goede 1500 meter meter moest rijden om weer in de matrix voor te komen. Helaas ging dat niet zo goed en werd het afwachten. Dat was spannend toen hij thuiskwam zaterdagavond. De zondag na het OKT kreeg hij bericht dat Kai was aangewezen en hij ook geen reserve was, daar was hij heel erg kapot van en ik natuurlijk ook. Ik had zo gehoopt dat hij het kon halen. Dat was wel even een zware week. Deze week was hij in Kolomna en nu is hij op trainingskamp in Collalbo. Ik zie hem één dagje voordat wij naar de Weissensee gaan. Dat is het leven van twee topsporters!’

Wat is volgens jullie de mooiste prijs die je kan winnen dit seizoen?
“Toch wel de Alternatieve Elfstedentocht. Die willen we na vorig jaar natuurlijk als ploeg wel goed overdoen, ha. Het Open Nederlands Kampioenschap is natuurlijk de andere mooie prijs.”

Wie traint het hardst van jullie?
“Dat is denk ik wel Imke of ik. Als we 99 kilometer hebben gefietst gaan we nog wel een kilometertje door!”

Wie is de sfeermaker?
“Imke, die is altijd in voor een geintje. Als we bezig zijn met een zware training dan weet Imke altijd wel een grapje te maken waardoor de training toch weer meevalt.”

Wat hoop je nog te bereiken in je marathon carrière?
“Nou ja, ik heb één overwinning gepakt maar dat is alweer twee jaar geleden. Ik hoop sowieso nog een overwinning te pakken natuurlijk en op natuurijs iets te kunnen laten.”

Wat kan je van je ploeggenoten leren?
“Ik leer elke wedstrijd heel veel van Elma. Het is heel mooi hoe zij de wedstrijden in gaat en hoeveel wedstrijdinzicht zij heeft. Ineke heeft echt een neusje voor de ontsnapping zoals vorig jaar op het ONK en het doorzettingsvermogen van Imke. Ik kan eigenlijk van hun allemaal wel veel leren.”

Foto : Neeke Smit

Wat is je eigen grootste kwaliteit?
“Ik geef niet zo snel op, ga altijd wel door.”

Naar welke marathonschaatser kijk je op?
“Even nadenken. Dat weet ik eigenlijk niet. Heel erg, ha. Ik kom van oorsprong uit de langebaan, volgde het marathonschaatsen niet echt. Dus ik heb niet echt vanaf jongs af aan een idool ofzo.”

Wat verwacht je van de natuurijswedstrijden in Oostenrijk en Zweden?
“Ik verwacht er eigenlijk wel veel van. We staan er als ploeg goed voor. Elma is natuurlijk heel goed op natuurijs en Ineke ook. Ik denk dat Imke en ik het ook moeten kunnen, alhoewel het natuurijs soms nog wel wennen is met scheuren en dat soort dingen. Ik ben dit jaar wel meer lange duurritten gaan doen ter voorbereiding, dat heb ik de voorgaande jaren eigenlijk niet gedaan.”

Hebben jullie geoefend op de landstart?
“Nog niet. We zien af en toe wel meiden erop oefenen. Laatst zagen we team CENNED in de Elfstedenhal oefenen en het marathon gewest in Heerenveen heeft het ook een keer gedaan. Misschien moeten wij dat ook binnenkort maar oefenen.”

Bekijk hier de volledige uitslag.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan