Tickets
Shop
Nieuws 06 jan 2018

Winnende Stroetinga rijdt nog net zo snel als tien jaar geleden

Of hij weleens twijfels heeft gekend? Nee, zei Arjan Stroetinga (36) na zijn zege bij de KPN Marathon Cup in Heerenveen. Het was alweer even geleden dat de rijder van Royal A-ware een marathon had gewonnen. Bijna een jaar geleden, op 11 februari, won hij zijn laatste Marathon Cup, in Den Haag.

Foto : Neeke Smit

En dus staat de teller in 2018 nu al op hetzelfde aantal als 2017. "Ik heb er lang op moeten wachten", geeft 'een heel blije' Stroetinga toe. De wedstrijd verliep voor de Fries eigenlijk ideaal. Al vroeg in de wedstrijd zette een groep van zo’n dertig man de rest van het peloton op een rondje. Erik Jan Kooiman deed halverwege de race een goede poging om ook een rondje te pakken, maar hij kwam er net niet bij.

Nadat het peloton had afgesprint was het de ploeggenoot van Stroetinga, Jorrit Bergsma, die er meteen vandoor ging. Hij kreeg niet veel ruimte van het overgebleven peloton, maar de groep moest er alles aan doen om de Fries weer terug te halen. Toen hij vier ronden voor het einde werd bijgehaald, bewees Bergsma zijn waarde als knecht. Hij hield het tempo zo hoog dat niemand het in zijn hoofd haalde om te demarreren.

Een ideaal scenario dus voor zijn ploegmaat Stroetinga, die Evert Hoolwerf en Remco Schouten een ronde voor het einde zag afhaken door een valpartij. Ook Crispijn Ariëns zat te ver om zich te bemoeien met de sprint. Robert Post ging als eerste de laatste bocht in, maar Stroetinga kwam hem als eerste uit. Hij zette nog een aantal meter aan en kwam met gebalde vuisten over de streep. Hij versloeg Sjoerd den Hertog en Post.

Foto : Neeke Smit

"Ik wist wel dat ik het nog kon", jubelde Stroetinga, die zijn 55e kunstijszege behaalde, na afloop. "Of ik er vertrouwen in had dat ik hem kon winnen? Ja tuurlijk, als je er geen vertrouwen in hebt, hoef je het ook niet te proberen", zei Stroetinga zoals altijd erg nuchter. Nee, twijfels heeft de Fries nooit gekend. De rondetijden die hij tijdens de trainingen rijdt zijn nog altijd net zo snel als tien jaar geleden. "Of Jillert (Anema, red.) klokt niet goed", zei Stroetinga lachend.

Kramer schrok van zichzelf
Post stond er met nog tweehonderd meter te gaan goed voor, maar zag in de laatste bocht hoe Stroetinga buitenom kwam. "Stroetinga is gewoon net even sneller. En ik moet mezelf in de spiegel aankijken, mijn laatste ronde was niet perfect. Tja, en dan weet je van Stroetinga dat hij nog steeds kan winnen als hij in de positie komt om goed te sprinten."

De rijder van Bouw & Techniek was wel tevreden met zijn aanpak. "Ik heb zelf initiatief genomen in de finale, en dat is toch de manier waarop ik het moet doen. Als ik dat altijd doe, kan het niet anders dan dat het een keer mijn kant op valt."

Ook Sven Kramer was in Heerenveen van de partij. De meervoudig wereld- en olympisch kampioen liet de allereerste EK Afstanden in het Russische Kolomna aan zich voorbij gaan, maar was er dus wel bij in de marathon in zijn eigen Thialf. "Stukkie dichterbij", verklaarde Kramer met een lach.

Hij had zich opnieuw vermaakt in de marathon en maakte zelfs deel uit van de grote kopgroep. "Dat was eigenlijk niet de bedoeling, ik schrok er zelfs een beetje van", bekende hij. "In de finale was ik graag bij het eerste groepje gebleven, maar dan moet je zo dringen en doen, dat is niet aan mij besteed. Ik heb gewoon lekker gereden, dat telt."

Mass start
Aan een afscheid heeft de 36-jarige Stroetinga nog niet gedacht. "Nee, zolang ik nog kan winnen, ga ik niet stoppen. Ik voel me nog geen pelotonvulling." Zijn droom is nog altijd de Elfstedentocht. Pas als hij die heeft gewonnen, is zijn carrière compleet. Zijn andere droom, goud winnen op de Olympische Spelen, spatte onlangs uiteen. Bondscoach Geert Kuiper gaf de voormalig (en eerste) wereldkampioen op het onderdeel geen aanwijsplek.

"Daar heb ik wel van gebaald ja", gaf Stroetinga toe. "Ik heb één World Cup mogen rijden dit seizoen, samen met Jorrit Bergsma in Heerenveen. Die verliep niet goed, maar dat kan een keer gebeuren. Jorrit en ik hebben de vorige jaren vaak genoeg bewezen dat we een goed koppel zijn en dat we kunnen winnen. Ik vind het jammer dat wij op één wedstrijd worden afgerekend, terwijl Koen Verweij aan één overwinning genoeg heeft."

"Na die World Cup-wedstrijd hebben we ook helemaal niet met Geert geëvalueerd. Het lijkt mij juist wel handig om dat te doen, zodat het in het vervolg beter gaat. Blijkbaar heeft hij geen belang gehad om mij mee te nemen. Stiekem had ik nog gehoopt op een kans op de EK in Kolomna, maar ik heb geen telefoontje van hem gehad", besloot een teleurgestelde Stroetinga.

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan