Tickets
Shop
Bob de Jong blogt 02 jan 2018

Blog Bob de Jong: 'Weinig vuurwerk in Seoul, maar wel in Heerenveen!'

Om te beginnen: Gelukkig nieuwjaar allemaal! De jaarwisseling was voor mij een bijzondere ervaring. Ik ben 's avonds in mijn eentje naar de oude binnenstad van Seoul gegaan. Daar was het leuk en gezellig, ik heb mijn ogen uitgekeken. Om twaalf uur middernacht stond ik bij de grote aftelklok voor de Spelen. Het was toen nog exact 39 dagen en 20 uur tot aan de officiële opening.

In het oude Seoul liep veel volk in de rondte, er was ook veel politie op de been. Maar alles verliep rustig, ik heb geen ambulance gehoord. De mensen zijn niet zo uitbundig, ze omhelzen elkaar niet op straat, niemand wenst elkaar gelukkig nieuwjaar. Dat gebeurde gisteren ook niet, toen we als team weer bijeen waren. Een enkeling gaf een hand of zei 'happy New Year' tegen mij, wellicht een internationaal georiënteerde Koreaan. Verder was het een dag als alle andere…

Op tv zag ik wel highlights van oud en nieuw langskomen, met prachtig vuurwerk bij de Lotte World Tower, het hoogste gebouw van Zuid-Korea. Dat moet een georganiseerde show zijn geweest, want op straat heb ik niks gezien. Niemand die rotjes of strijkers afstak, ik heb eigenlijk geen enkele knal gehoord.

Spannende dagen
Vuurwerk heb ik de afgelopen week wel gezien, als ik 's nachts mijn bed uitkwam om via de livestream naar jullie OKT te kijken. Wat waren het vijf spannende dagen. Het kostte me wel wat slaap, maar ik heb als schaatsliefhebber echt genoten. Helaas heb ik de tien kilometer gemist, omdat ik door mijn wekker heen was geslapen…

Dat Bob de Vries zo goed reed, had ik wel verwacht. Maar dat hij op de vijf kilometer Sven versloeg, was ook voor mij een grote verrassing. Ik was vier jaar ploegmaat van Bob en op de training kon hij vaak ongenadig hard rijden en op kop van het marathonpeloton heeft hij veel jongens pijn gedaan. Het is mooi dat hij het nu ook op de langebaan voor elkaar krijgt.

Met zijn tijd van 6.15 in Thialf laat Bob zien dat hij straks een serieuze concurrent is voor Sven Kramer, en ook voor Ted-Jan Bloemen. Ik ben ook blij dat Jorrit Bergsma net op tijd zijn zelfvertrouwen terugvond en zich plaatste op de tien kilometer. Het was jammer geweest als hij zijn titel niet had kunnen verdedigen.

We gaan op die lange afstanden een mooie strijd zien. Het is voor Bob en Jorrit prettig dat ze met zijn tweeën zijn, zodat ze ook samen kunnen trainen in Gangneung. Ik voorspel op de vijf en tien kilometer wedstrijden van het hoogste niveau, want ook de Noren doen weer mee en de Italianen komen eraan.

Kjeld en Koen
Terug naar het OKT: daar was het elke dag wel prijs. Kjeld en Koen reden perfecte ritten op de 1000 en 1500 meter, met gigantisch goede tijden. Patrick Roest en Marcel Bosker kloppen aan het venster. Zij gelden als grote talenten, die in zo'n stressvolle wedstrijd meedoen met de besten. Dat is goed voor de aanwas, die gasten stuwen elkaar op.

Over Dai Dai Ntab is genoeg gezegd en geschreven. Wat ik waanzinnig knap vind, is hoe rustig Kai Verbij bleef na die valse starts op de 500 meter. Hij heeft laten zien dat hij echt bij de wereldtop behoort. Als zijn liesblessure op tijd is hersteld, maakt Kai echt kans op het goud, zowel op de 1000 als 500 meter.

Tekst loopt door onder de afbeelding

En als hij niet op tijd is hersteld? Dan vind ik dat Thomas Krol alsnog een kans moet krijgen. Het zou wrang zijn als Hein Otterspeer, die op de duizend meter achter hem eindigde, zou worden doorgeschoven. Ik sta volledig achter Thomas, als hij in die situatie alsnog zijn plek opeist. Maar laten we hopen dat Kai gewoon op tijd fit is.

Diesel van Beinsdorp
Ik vond het opvallend dat Lotte van Beek zich weer bij de ploeg reed. Vier jaar terug won ze twee medailles in Sotsji. Na drie jaar kwakkelen heeft ze haar eigen route gekozen, via het gewest Friesland, omdat ze van het spelletje houdt. Dat vind ik mooi, zo heb ik het ook steeds gedaan. En nu staat Lotte er gewoon weer, kort voor de Spelen.

Tot slot: de vijf kilometer van de vrouwen. Die kende een extreem hoog niveau. Complimenten voor Annouk van der Weijden en natuurlijk ook voor Esmee Visser, 21 jaar pas. Zij komt net als ik van de IJsclub Nut en Vermaak in Leimuiden, die nu voor de zesde keer achter elkaar een schaatser op de Spelen heeft. Mooi toch?

Tekst loopt door onder de afbeelding

Toen ik jong was, schreven de kranten dat ik zo hard reed omdat mijn benen niet verzuurden. Dat lijkt bij Esmee ook het geval. Mark Tuitert vroeg zich al af wat in onze streek in het drinkwater zit, haha. Zij heeft een uitstekend duurvermogen, we kunnen haar gerust de Diesel van Beinsdorp noemen.

Zonder gekheid: het was knap hoe rustig Esmee bleef in een vol Thialf. Op de Spelen krijgt ze concurrentie van Sablikova, Pechstein en Weidemann, maar een plek in de top 6 is best mogelijk en ja, dan heb je ook een medaille in het zicht. Het zou toch mooi zijn als ze straks bij Nut en Vermaak weer een olympische medaillewinnaar kunnen huldigen…

Dit is het vijfde blog van Bob de Jong in aanloop naar de Olympische Spelen in Gangneung. Olympisch kampioen De Jong werkt dit seizoen als assistent-bondscoach voor de Zuid-Koreaanse schaatsploeg.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan