Tickets
Shop
Nieuws 24 feb 2018

Kunstschaatser Michel Tsiba wordt in Berlijn hard aangepakt

Michel Tsiba maakt in Berlijn kennis met de Duitse topsportmentaliteit. "Het moet altijd beter en als het even minder gaat, dan word je gelijk afgekraakt", vertelt hij bij de Challenge Cup/NK Kunstrijden in Den Haag. "Ik heb in Duitsland flink afgezien."

Foto : Margarita Bouma

In Nederland miste Michel Tsiba (20) in het kunstschaatsen een paar goede trainingsmaatjes. Op de ijsbaan van Amsterdam of Alkmaar was hij veruit de beste en moest hij vaak trainen met jonge meiden, die soms wel tien jaar jonger waren dan hij. "Ik raakte mijn plezier in het schaatsen kwijt. Ik miste een groep jongens, met wie ik samen naar de wedstrijden toe kon gaan. Ik ben een sociale jongen, maar op de ijsbaan was mijn koptelefoon mijn grootste vriend. Die kleine meisjes waren erg lief, maar daar had ik geen aansluiting mee."

Voor zijn gevoel maakte hij nog maar weinig progressie en daarom besloot hij dat er wat moest veranderen. Zo kwam hij niet verder meer: "Ik wilde óf stoppen óf naar het buitenland toe. Ik miste in Nederland de faciliteiten en teamgenoten om goed te trainen. Daarom heb ik mijn blik op het buitenland gericht en ben ik gaan kijken of ik elders kon trainen."

Hard aangepakt
Met een Russische vader en een Oekraïense moeder kon Tsiba, die in Zandvoort is opgegroeid, overal terecht, maar na een succesvol trainingskamp in Berlijn streek hij daar neer. "Het is daar zo professioneel. Ik had gelijk een klik met trainster Viola Siegler en was onder de indruk van het trainingscomplex in Berlijn. We zitten in een oud-sportcomplex van de DDR, wat met vijf krachtruimtes, een ijsbaan en een atletiekbaan erg professioneel is ingericht. Ik woon daar in een appartement dat nog geen minuut lopen van de ijsbaan ligt. Dat is voor mij een ideale situatie."

Tsiba kreeg het echter niet cadeau. Siegler, die tevens het nationaal team van Duitsland traint, pakte hem hard aan. "Toen ik daar aan kwam, zei ze gelijk dat er veel werk aan de winkel was. Ik moest een hele nieuwe techniek aanleren en dat doe je niet van de ene op de andere dag. Verder was ik niet gewend om aan mijn choreografie, schaatsvaardigheden en krachttraining te werken. Dat deden we in Nederland niet. Zo kreeg ik de eerste maanden in Berlijn een hoop over me heen."

De Noord-Hollandse schaatser gaf de moed echter niet zomaar op. "Mijn eerste jaar in Berlijn was moeilijk, maar ik heb mezelf hard aan gepakt. Andere schaatsers hebben misschien meer talent of ondersteuning dan ik, maar ik werk harder. Dat is ook mijn kracht; ik geef nooit op. Vroeger ging ik wat meer op en neer qua emoties, maar ik ben mentaal een stuk sterker geworden. Ik laat mijn koppie niet zo snel meer hangen."

Yoga, ballet en atletiek
Tsiba traint zich in Berlijn het schompes met niet alleen kunstschaatsen, maar ook ballet, atletiek en yoga. "Ik ben veel consistenter geworden dan vroeger. Ik weet nu welke sprongen ik kan en die laat ik zien. Ik ga niet meer op geluk een wedstrijd in en kijk dan wat er uitkomt. Zo werk ik nu hard om de triple axel vlekkeloos te kunnen springen."

In de toekomst hoopt de Noord-Hollander aan belangrijke wedstrijden als een EK of WK mee te doen, maar dit weekend richt hij zich eerst op de Challenge Cup. Na de korte kür van vandaag is hij met 49,16 punten terug te vinden op de veertiende plaats en is hij nog ver verwijderd van het podium. De Nederlandse titel wint hij, mede door de afwezigheid van titelverdediger Thomas Kennes, waarschijnlijk wel.

Kijk hier voor de uitslagen van de Challenge Cup/NK Kunstrijden.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan