Carlijn Achtereekte tekende in april een eenjarig contract bij Team LottoNL-Jumbo. De 27-jarige schaatsster hoopt zich onder begeleiding van coach Jac Orie te plaatsen voor de Olympische Spelen van Pyeongchang. "Ik ben Jac dankbaar voor deze kans."

Carlijn loopt met een grote glimlach door het Van der Valk Hotel in Wolvega. "Ik word altijd een heel blij meisje als ik weer mag schaatsen", zegt ze. Lotto-Jumbo heeft die dag net de eerste schaatstraining van het seizoen erop zitten. Bij zomerse temperaturen van twintig graden staan de schaatsers van coach Jac Orie alweer op het ijs. "Het lijkt erop alsof we ieder jaar eerder beginnen. Voor je het weet, schaatsen we heel het jaar door", lacht ze.

De 27-jarige schaatsster, die in 2015 zilver won bij de WK Afstanden, is nog maar net nieuw bij de ploeg. Toch lijkt ze haar draai al snel te hebben gevonden. "De eerste weken bij de ploeg zijn ontzettend goed bevallen. Ik heb het naar mijn zin. Ik houd wel van een beetje leven in de brouwerij, ben echt een gezelligheidsdier. Er wordt een hoop gelachen. Ook op sporttechnisch gebied ben ik tot nu toe tevreden. Bij de fietstest noteerde ik meteen een PR. Dat geeft een hoop vertrouwen."

Eerste klim naar Collalbo is een feit, top locatie om te trainen! @lottojumbo_ice

Een bericht gedeeld door Carlijn Achtereekte (@carlijnachtereekte) op

Team Victorie
Na twee jaar bij Team Clafis te hebben gereden, stond ze vorig seizoen onder contract bij Team Victorie. Bij die ploeg won ze onder andere een bronzen plak op de 5000 meter bij de NK Afstanden. Ondanks een aantal mooie resultaten moest Team Victorie er al na een jaar weer mee stoppen. De schaatsploeg van de Australische coach Desly Hill kreeg het niet voor elkaar om een hoofdsponsor te vinden.

"Ik had het naar mijn zin bij Team Victorie, had een goede band met Desly. Het is jammer dat we geen hoofdsponsor hebben kunnen vinden, maar dat soort zaken gebeuren. Tuurlijk houd je tot het laatst de hoop dat er een sponsor komt, maar op een gegeven moment zag ik het niet meer goed komen. Het duurde gewoon te lang. In zo’n belangrijk jaar richting de Spelen kun je niet op halve kracht te werk gaan. Dat werkt niet."

Telefoontje
Omdat ze niet voor verrassingen wil komen te staan, besluit ze zelf contact op te nemen met Orie. "Ik was op zoek naar een team met veel kwaliteit en structuur. Vooral dat laatste miste ik een beetje bij Victorie", is ze eerlijk. "Ik reed vorig seizoen best hard, maar ik kwam steeds net tekort. Ik schaats niet om mee te doen, maar om grote toernooien te halen en daar voor de prijzen mee te vechten. Bij Victorie lukte dat niet, dus dat was zuur."

"Ik heb Jac opgebeld en gezegd: 'Dit is mijn plan, dat zou ik graag met jou willen doen.' Natuurlijk is het een grote stap om zelf contact op te nemen met een coach, maar ik wilde het zo graag. Ik dacht: Nee heb ik, ja kan ik krijgen. Ik geef niet snel op. Als ik iets wil, ga ik er vol voor. Ik ben een vechtertje."

Orie reageert enthousiast op het telefoontje van de Overijsselse. "Voordat ik het wist, mocht ik al langskomen voor een test. Dat verbaasde me dan ook wel weer. Natuurlijk is het spannend om een jaar voor de Spelen nieuwe mensen bij de ploeg te halen. Hij zei: 'Als ik dit avontuur niet had zien zitten, dan had ik het niet gedaan.' Ik ben blij dat hij het avontuur wilde aan gaan. Daar spreekt veel vertrouwen uit. Ik ben Jac dankbaar voor deze kans."

Pyeongchang
Carlijn vervolgt: "Het is nog zes maanden tot het olympisch kwalificatietoernooi, dat is niet heel lang meer, maar ik weet zeker dat ik nog een grote stap kan zetten in dit olympische seizoen. Jac heeft veel kennis en brengt atleten nauwgezet fysiek in kaart, waardoor ik ervan overtuigd ben dat ik het beste uit mezelf kan halen. Ik kan hard schaatsen, dat heb ik in het verleden al laten zien. Hopelijk komt het er dit seizoen allemaal uit."

Het doel voor de komende maanden is helder: "Dit seizoen staat alles natuurlijk in het teken van de Olympische Spelen van Pyeongchang. Daar wil ik laten zien wat ik waard ben. Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi hoop ik tickets te bemachtigen op de 3000 en 5000 meter. Met de Nederlandse concurrentie gaat het een uitdaging worden, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken."

Door Robert Prins - Laatste update op 06 jul 2017 om 12:14