Tickets
Shop
Nieuws 25 feb 2018

De zusjes Loonstra: een stoere dame en een prinsesje

Dani (13) en Gabi (9) Loonstra doen allebei aan kunstschaatsen en toch verschillen de twee zusjes erg van elkaar. Dani is stoer en draagt haar petje achterstevoren. "Ik houd niet van pakjes en make-up", vertelt ze. Haar zusje Gabi is daarentegen een aaibaar poppetje dat het liefst prinsessenkleertjes aantrekt. Samen doen ze mee aan de Challenge Cup in Den Haag.

Foto : Piet van Es

Dani Loonstra is bij het kunstrijden een buitenbeentje. Terwijl de meeste dames bij deze 'tuttige', vrouwelijke sport rondlopen met een dikke laag make-up op hun gezicht en jurkjes met kant en glitters aan hebben, heeft Dani gewoon een trainingspak aan en een petje op haar hoofd. "Ik ben wat jongensachtiger", zegt ze stoer. "Die jurken zitten bij mij niet lekker en make-up is in mijn ogen alleen maar troep op je gezicht."

Ondanks haar ferme karakter heeft ze wel plezier in het kunstschaatsen. En zeker bij zo'n grote wedstrijd als de Challenge Cup, waar ze het opneemt tegen topschaatsers uit binnen- en buitenland. "Als een wedstrijd rijd, dan doe ik gewoon wat ik leuk vind. Dan maken die pakjes me niet meer uit en doe ik gewoon wat goed voelt. Dan vind ik het gaaf als het publiek begint te klappen en te joelen als ik een sprong land. Ik vind het leuk om contact te maken met de jury en het publiek en probeer daarmee te spelen."

Waar Dani bij haar kür voor wat ruigere muziek kiest als The Incredibles en andere superhelden films, gebruikt Gabi, haar jongere zusje, juist klassieke nummers. "Ik houd van prinsessenmuziek, waarop ik sierlijk kan dansen. Ik vind het fijn er mooi om te zien. Ik heb een totaal andere smaak dan Dani en toch vinden we het allebei leuk om dit te doen. Dit is mijn eerste NK Kunstrijden en ik vind het geweldig dat ik hier mag schaatsen. Ik wil net zo goed worden als Dani en doe hard mijn best om haar in te halen."

De twee zusjes keken de afgelopen weken ook samen naar het kunstschaatsen op de Olympische Spelen. Ze waren onder de indruk van de fantastische rittbergers en dubbele axels die er in Zuid-Korea gesprongen waren en probeerde voor de televisie om hun helden na te doen. "Die vrouwen zijn ooit net zo begonnen als wij", meent Gabi. "Ook zij kregen tips van hun trainers om meer vaart te maken en hun armen meer te bewegen. Als wij dat ook proberen, kunnen we net zo ver komen als zij en kunnen wij misschien ook wel de Olympische Spelen halen."

Ze maakt een sprongetje in de lucht en laat op het droge zo een pirouette zien. "Dat gevoel als je springt of draait, dat is zo fijn. Dan zit je in de lucht en dan denk je, ik kan dat. Dat is zo cool. Dat wil ik nog veel meer doen."

Dani Loonstra eindigde bij de Advanced Novice op het NK Kunstrijden de vijfde plaats, terwijl Gabi bij de pre-basic Novice ook vijfde werd. 

Alles over de Challenge Cup lees je op deze pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan