Nog drie nachtjes slapen en dan begint de 23e editie van de Olympische Winterspelen. Hoe bereiden onze olympiërs zich voor op dit evenement? Wij spraken een aantal schaatsers in aanloop naar de Spelen en vroegen ze onder meer naar hun guilty pleasures en favoriete muziek. Vandaag tellen we af met Ronald Mulder, die in actie komt op de 500 meter.

Wat stop je, naast sportattributen en kleding, als eerste in je koffer?
"Als eerste doe ik suppletie, medicijnen en vitaminen in m’n koffer. Daarna de toiletspullen en vervolgens elektronica, zoals m’n laptop en opladers. De laptop gebruik ik vooral om muziek te luisteren en om op internet te surfen. Ik ben altijd bezig met wat ik kan doen. Ik vind mezelf ook best creatief, ik kijk bijvoorbeeld geregeld op Pinterest of daar nog leuke dingen op staan. We kunnen natuurlijk ook niet non-stop met schaatsen bezig zijn.

Met de ploeg spelen we ook geregeld spelletjes. We spelen de laatste tijd vaak het kaartspel ‘Yaniv’, dat is in de schaatswereld een bekend spel. Verder heb ik de gewoonte om kaartspellen van de Olympische Spelen mee te nemen. Ik heb bijvoorbeeld van Vancouver drie kaartspellen gekocht en in Sotsji een aantal. Zelfs vanuit Rio de Janeiro, waar ik als toeschouwer was, heb ik een aantal kaartspellen meegenomen. In Zuid-Korea wil ik er ook zeker één kopen."

Wat is je guilty pleasure?
"Ik hou hier en daar best van een zak chips. Middenin het seizoen doe je dat natuurlijk niet, maar buiten het seizoen om gaat een zak Thai Sweet Chili er wel in hoor! Als ik op skivakantie ben en de hele dag bezig ben geweest, heb ik zo’n zin in een zak chips. Dan eet ik mezelf helemaal vol. En als je dan vol zit denk je: was dit het nou? Als topsporter ben je heel erg met je voedingspatroon bezig, want ook daarin kun je winst maken. Iedere honderdste telt, zeker op de 500 meter. Het beste remedie is dan ook om geen chips te kopen en niet te veel lekkers in je kast te hebben, ha."

Naar welke muziek luister je voor een wedstrijd?
"Ik luister in tegenstelling tot veel andere schaatsers niks voor een wedstrijd. Ik wil alles wat er op de baan gebeurt meemaken. Ik ben erg nieuwsgierig aangelegd. Mocht er iets gebeuren, een valpartij of iets dergelijks, ben ik bang dat ik dingen mis die van belang zijn. Ik wil alles onder controle hebben en als ik muziek op zou hebben, heb ik het gevoel dat ik die controle verlies. Daarnaast brengt muziek je in een bepaalde stemming. Ik wil achteraf niet hebben dat ik bij een bepaald muziekje een bepaalde sfeer krijg. Daarom luister ik op een wedstrijddag geen muziek.

Mijn muzieksmaak is heel breed. Op dit moment luister ik naar wat rustigere muziek, zoals Ed Sheeran, maar ik houd ook van harde, stevige rock en alles wat daartussen zit. Een gouden oude met een gitaarsolo, bijvoorbeeld uit de Top 2000, kan ik ook erg van genieten. Nederlandse hiphop vind ik daarentegen helemaal niks."

Hoeveel medailles haalt Team NL in totaal in Zuid-Korea denk je?
"Ik heb echt geen idee, ik ben daar eerlijk gezegd ook niet mee bezig. We gaan allemaal voor medailles en het liefst goud van kleur. Het enige wat voor mij belangrijk is, is: hoe kom ik zo optimaal mogelijk aan de start? Iedereen zegt dat we nooit meer zoveel medailles gaan halen als in Sotsji. Natuurlijk waren we toen heel dominant, maar ik ben van mening dat je je als land geen limiet moet opleggen. Ik denk dat het altijd weer zou kunnen. Of het dit jaar mogelijk is? Zeg nooit nooit."

Aftellen met Antoinette de Jong: 'Neem mijn eigen eten mee'

Door Rijcko Treep - Laatste update op 17 feb 2018 om 11:22