Tickets
Shop
Nieuws 28 dec 2018

Ronald Mulder opgelucht: 'Vorige maand was conditie nog heel slecht'

Hij kende een moeizame aanloop naar de KPN NK Afstanden, maar Ronald Mulder bleek net op tijd in vorm. De 32-jarige sprinter van Team Reggeborgh boekte op de 500 meter de nationale titel in een nieuw kampioenschapsrecord: 34,60. "Dit is uitermate lekker."

Foto : Sander Chamid

Het was pas de tweede nationale afstandstitel voor Mulder, die zich in 2011 voor het laatst wist te kronen tot Nederlands kampioen op de 500 meter. In de rit tegen tweelingbroer Michel kende Mulder een razendsnelle opening (9.57 seconden), waarna hij flink kon jagen op zijn broer. "Het is jammer voor Michel, ik had hem er liever ook bij gehad, maar het was voor mij wel de ideale loting zo", aldus de regerend Europees kampioen op de 500 meter, die zich verzekerde van een ticket voor de WK Afstanden in Inzell.

"Iedereen was bezig met plaatsing voor het WK. Pas toen ik over de streep kwam, dacht ik: wacht effe, ik kan hem gewoon winnen! Ik hoorde net dat ik nog maar twee keer sneller ben geweest in Thialf en dat was twee keer bij het OKT. Dat is mooi, maar nu wil ik het graag eens op het WK laten zien", aldus Mulder, die nog altijd wacht op zijn eerste WK-medaille. 

Twijfels
Toch was het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat Mulder zich bij de beste drie wist te voegen. De Zwollenaar kampte vlak voor het World Cup kwalificatietoernooi met een rugblessure en kreeg vervolgens ook nog een longontsteking. Twee weken lang zat hij thuis op de bank met koorts. Kortom, geen vlekkeloze aanloop naar het NK. "Ik heb een enorme stap teruggedaan", erkent Mulder, die de afgelopen periode veel getwijfeld heeft. "Ben ik wel op tijd in vorm of is het te laat? Die gedachten spookten geregeld door mijn hoofd. Vorige maand was mijn conditie nog heel slecht."

Bij de World Cup in Tomaszow Mazowiecki had hij voor zijn gevoel voor het eerst sinds het World Cup kwalificatietoernooi in november weer een goede 500 meter gereden. Het vertrouwen werd vorige week nog ietsje groter door in een trainingswedstrijd in Thialf 34,9 te noteren. "Ik merkte dat ik beter begon te worden. Dat moest natuurlijk ook wel om me te plaatsen, maar dan moet je het nog maar wel even doen." En dat deed hij met als beloning een WK-ticket. 

Gaat Mulder nu ook voor een ticket voor het EK Sprint in Collalbo? Ja, zeker nu hij toegelaten is tot de 1000 meter. "Ik heb vijf jaar op rij het EK of WK sprint gereden, dus ik wil er zeker voor gaan."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan