De slotdag van de wereldbekerwedstrijd in Tomaszów Mazowiecki was een succesvolle voor Team TalentNED. Esmee Visser en Marcel Bosker wisten op de 5000 en 10.000 meter zondag het goud te veroveren. 

Esmee Visser noteerde in een stabiele race een nieuw baanrecord van 7.05,18. Een seconde achter de olympisch kampioene behaalde Isabelle Weidemann, in Tomakomai nog verrassend winnares van de 3000 meter, het zilver. De Russische Natalia Voronina maakte het podium compleet en pakte het brons. 

Melissa Wijfje noteerde 7.23,67 en eindigde op de negende plaats, Reina Anema werd in 7.27,16 tiende. Carien Kleibeuker zette in de B-groep een winnende tijd van 7.14,29 op de klok en was daarmee drie seconden sneller dan Valerie Maltais. De Canadese stapte na vorig seizoen over naar het langebaanschaatsen en reed dit weekend in Polen haar eerste World Cup en tevens haar eerste 5000 meter. 

10.000 meter
Op de 10.000 meter zette Jorrit Bergsma 's ochtends al een snelle tijd neer. Zijn tijd van 13.14,95 was goed voor een baanrecord en hij hield daarmee Davide Ghiotto en Graeme Fish achter zich. Jouke Hoogeveen eindigde in 13.24,77 als vijfde, Kars Jansman werd in 13.27,34 zesde. Simon Schouten werd in 13.43,86 zestiende. Ook gelouterde stayers als Ted-Jan Bloemen (tiende) en Peter Michael (vierde) verschenen om die reden al 's ochtends op het ijs.

In de A-groep hadden veel schaatsers nog een flinke dobber aan de tijd van Bergsma. Danila Semerikov reed lange tijd op het schema van de Fries en zette zijn tegenstander Jordan Belchos daarbij zelfs op een ronde. Die inspanning moest hij naar het einde toe bekopen. Zijn rondetijden liepen snel op en Belchos dreigde hem zelfs weer terug in te halen. Semerikov noteerde uiteindelijk 13.28,71. 

De tijd van de Rus bleef lange tijd bovenaan staan, tot de 21-jarige Marcel Bosker het ijs betrad en een tijd van 13.25,27 op de klok zette. Bosker bouwde zijn race op het zware ijs in Polen goed op en sloeg met een indrukwekkende versnelling toe in de slotfase. Alexander Rumyantsev reed in de laatste rit lange tijd onder de tijd van de Nederlander, maar moest in de laatste twee ronden het winnende schema toch nog loslaten. Hij werd wel tweede (13.26,76), voor landgenoot Semerikov.

Jorrit Bergsma noteerde de snelste tijd in de B-groep | Foto : Martin de Jong


Teamsprint
Op de teamsprint waren het wederom de Japanse dames die heersten. De ploeg met Miho Takagi, Ayano Sato en Konami Soga waren de besten, voor de Russinnen. De Nederlandse dames stonden aan de start met Femke Beuling, Letitia de Jong en slotrijdster Ireen Wüst. Zij strandden op de derde plaats, met een achterstand van 0,71 seconden op de Japanse ploeg. Dankzij hun tweede plaats pakten de Russinnen de overwinning in de World Cup. Zij passeerden de Nederlanders, die voorafgaand aan de World Cup het klassement leidden. 

Bij de heren kwamen Michel Mulder, Dai Dai Ntab en Kai Verbij in actie. Toen Ntab na twee ronden afzwaaide hadden de Nederlanders een achterstand op de Russen. Verbij wist die achterstand ondanks een moeizame slotronde om te buigen in een voorsprong. De Noren hadden in de voorgaande rit echter een snellere tijd neergezet en veroverden het goud. De Nederlandse mannen grepen zilver, voor de Russen. Met hun tweede plaats pakken de Nederlanders de zege in het klassement om de World Cup. 

Bekijk hier alle uitslagen.