Kai Verbij heeft op de eerste dag van de World Cup in Tomaszów Mazowiecki zilver gewonnen op de 1000 meter. De 24-jarige sprinter van Team Reggeborgh hoefde op de kilometer alleen de Rus Pavel Kulizhnikov voor zich te dulden.

Kulizhnikov, die eerder op de dag ook al de 500 meter wist te winnen, noteerde een tijd van 1.09,23 en dat was tevens goed voor een baanrecord. Verbij was de enige andere rijder die onder de 1.10 dook, hij noteerde 1.09,92. Havard Holmefjord Lorentzen vervolledigde het podium met een tijd van 1.10,07. De andere Nederlandse deelnemer, Gijs Esders, eindigde op de dertiende plaats (1.11,37). Kjeld Nuis verloor zijn eerste plek in het klassement aan Verbij. Nuis is met zijn ploeg op trainingskamp.

Brittany Bowe schreef de 1000 meter bij de vrouwen op haar naam. De Amerikaanse deed dat met groot verschil ten opzichte van de rest. Zo hield ze de nummer twee Miho Takagi ruim een seconde achter zich. Met 1.15,39 pakte Bowe tevens het baanrecord. Takagi, die in een rechtstreeks gevecht Bowe moest laten gaan, reed naar het zilver met een tijd van 1.16,42 en Daria Kachanova pakte het brons in een tijd van 1.16,57.

Ireen Wüst kwam net tekort voor een podiumplek, maar eindigde wel knap op de vierde plek in een tijd van 1.16,89. Jutta Leerdam zag haar naam terug op de tiende plek (1.17,53) en was een paar duizendste sneller dan Letitia de Jong. Lotte van Beek werd vijftiende.

Wüst kwam enkele dagen geleden aan in Polen na een trainingskamp te hebben gehad in het zonnige Lanzarote. Ze wilde de wedstrijd in Tomaszow in eerste instantie overslaan, maar met het oog op de wereldbekerfinale in Salt Lake City besloot ze toch maar naar Polen af te reizen. Er moeten immers punten worden verzameld om überhaupt in Salt Lake aan de start te mogen staan. Haar grote doel is om daar een wereldrecord te rijden.

Foto : Sander Chamid

500 meter
Vanessa Herzog en Pavel Kulizhnikov zegevierden op de eerste 500 meter van het weekend. Kulizhnikov noteerde met 34,83 een baanrecord en hield Ryohei Haga en Havard Lorentzen ruim achter zich. Haga kwam met 34,98 nog het dichtste in de buurt bij de Rus, die in Obihiro ook al een 500 meter wist te winnen. Lorentzen moest het doen met een derde plek en een tijd van 35,10.

Kai Verbij was op plek de vijf de beste Nederlander met 35,24. Dai Dai Ntab werd met 35,30 negende en Ronald Mulder met 35,46 veertiende. Voor Mulder was het zijn eerste deelname dit seizoen aan een wereldbekerwedstrijd. Hij kampte tijdens de World Cups in Japan met een longontsteking.

Herzog was bij afwezigheid van Nao Kodaira de snelste bij de vrouwen in een tijd van 37,97. De Russinnen Olga Fatkulina en Daria Kachanova eindigden als tweede (38,07) en derde (38,29). Kodaira besloot de World Cup in Polen te laten schieten en gaf de voorkeur aan een trainingskamp in Japan. Herzog - die bij de eerste World Cups telkens tweede werd achter Kodaira - was daardoor de grote favoriete. Ze maakte die rol meer dan waar door als enige onder de 38 seconden te rijden.

De beste Nederlandse op de 500 meter was Janine Smit op de dertiende plaats (39,01). Zij was net iets sneller dan Jutta Leerdam (39,04) die veertiende werd. Femke Beuling (39,63) kwam niet verder dan een twintigste plek.

Ploegenachtervolging
De Nederlandse ploegenachtervolgingsmannen zijn er niet in geslaagd een podiumplek te behalen. Simon Schouten, Kars Jansman en Jorrit Bergsma werden slechts achtste en verloren daardoor hun eerste plek in het eindklassement. Nederland stond vóór de wedstrijd in Polen nog op de eerste plek, maar door de achtste notering vandaag duikelde oranje naar de vierde plek in het klassement.

Dat klassement werd een prooi voor Noorwegen, dat in februari nog olympisch kampioen werd. De Noren werden bij deze World Cup weliswaar tweede achter Japan, maar dat bleek voldoende voor de eindzege. Het Nederlandse 'marathontrio' moest vandaag ruim zes seconden toegeven op de Japanse mannen.

De Nederlandse vrouwen kregen het eveneens niet voor elkaar om op het podium te belanden. Melissa Wijfje, Ireen Wüst en Lotte van Beek waren met 3.07,02 ruim vier seconden langzamer dan de Japanse vrouwen (3.02,49), die voor de derde keer op rij wonnen. De olympisch kampioenen hielden Rusland en Canada achter zich en verzekerden zich ook van de overwinning in het eindklassement. In dat klassement werd Nederland, net als vandaag, vierde.

Foto : Martin de Jong

B-groep
Michel Mulder schreef eerder op de dag de 500 meter in de B-groep op zijn naam. De 32-jarige sprinter noteerde 35,35 en troefde daarmee Tingyu Gao en Artur Was af. Jesper Hospes, de andere Nederlander in de B-groep, eindigde als zevende in 35,61. De overwinning betekent voor Mulder dat hij de volgende 500 meter in de A-groep mag starten.

Bij de vrouwen lukte Letitia de Jong het ook om te promoveren. De eerste drie promoveren namelijk naar de A-groep en De Jong eindigde in de B-groep als derde op het kortste nummer. Met een tijd van van 39,40 gaf ze nog wel veel toe op de winnares, de Japanse Arisa Tsujimoto (38,76). Esmé Stollenga werd tiende in 39,75.

Sanneke de Neeling kwam in de B-groep op de 1000 meter net tekort voor de overwinning. De 22-jarige rijdster van het Gewest Fryslan was met 1.17,45 vier tienden langzamer dan Yekaterina Shikhova (1.17,03). De Russin noteerde daarmee tevens een baanrecord. Het oude baanrecord stond op naam van Natalia Czerwonka (1.17,44).

Bij de mannen ging de overwinning op de 1000 meter naar Allan Dahl Johansson. De jonge Noor liet een tijd van 1.10,52 noteren en was daarmee net iets sneller dan de Chinees Zhongyan Ning en Lennart Velema, die met 1.10,82 keurig als derde eindigde. Debutant Martijn van Oosten en Dai Dai Ntab reden exact dezelfde tijd (1.11,94) en werden daarmee gedeeld zestiende. 

Bekijk hier de volledige uitslagen.