Tickets
Shop
Nieuws 09 dec 2018

Aflossingsploegen sluiten World Cup af met dubbel goud

De shorttrackploeg heeft de World Cup in Kazachstan afgesloten met twee gouden medailles op de relay. Het was voor het eerst dat de Nederlandse ploeg deze dubbelslag realiseerde. Eerder op de dag veroverde Schulting ook al een zilveren medaille op de 1500 meter. Lara van Ruijven pakte eveneens zilver, op de 500 meter.

De dames, met Van Ruijven, Van Kerkhof, De Vries en Schulting, grepen in hun relayfinale direct na de start de leiding. Die leiding moest Van Ruijven enige tijd later alweer afstaan aan de Koreanen, die verder onbedreigd naar de zege leken te rijden. Suzanne Schulting gaf zich echter niet zomaar gewonnen en passeerde Min Jeong Choi in de laatste ronde. Choi kwam daarbij pijnlijk ten val en moest geblesseerd het ijs verlaten. Avalon Aardoom kwam wegens ziekte niet in actie. 

De herenfinale kon de Nederlandse equipe, met Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Daan Breeuwsma en Dennis Visser, goed meekomen met het machtsvertoon van Canada en Zuid-Korea. De Laat wist zelfs korte tijd de leiding te pakken, maar werd direct weer gepasseerd door de Koreanen. Toen de Canadezen zichzelf uitschakelden, werd het een tweestrijd tussen Zuid-Korea en Nederland. In de slotronde maakte Hyo Jun Lim een flinke misser, waarna hij Knegt met een beuk hinderde. Met veel misbaar uitte die zijn ongenoegen. Het geheel resulteerde in een penalty voor de Koreaanse ploeg en een gouden medaille voor de Nederlandse heren.

Op de mixed relay werd de Nederlandse ploeg in de voorrondes uitgeschakeld.

500 meter
De damesfinale verliep onrustig met twee bijna-valpartijen van Maliszewska en Jaszapati al direct na de start. Beide dames bleven wonderwel overeind en met Jaszapati aan kop en Van Ruijven op de tweede plaats reed de 25-jarige Naaldwijkse in kansrijke positie. De slotronde werd gekenmerkt door een grote valpartij, waaraan enkel Jaszapati ontsnapte. Sofia Prosvirnova werd door de jury als schuldige aangewezen, waardoor Van Ruijven na haar gouden medaille in Calgary voor de tweede keer dit seizoen een individuele medaille omgehangen kreeg. In de B-finale reed Yara van Kerkhof naar de zege. 

Bij de heren kwamen Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Jasper Brunsmann in actie. Zij wisten zich niet te plaatsen voor de halve finales. Breeuwsma en De Laat waren in dezelfde heat geloot en konden daarin geen vuist maken tegenover de concurrentie. Brunsmann liep tegen een penalty aan, nadat hij in zijn kwartfinale de tweede valse start maakte. De overwinning ging naar Samuel Girard, die in de finale Shaoang Liu en Abzal Azhgaliyev voorbleef. 

1500 meter
In de finale van de 1500 meter viel Suzanne Schulting al vroeg terug naar de laatste posities. In de loop van de wedstrijd schoof ze langzaam maar zeker op, totdat ze zich met nog enkele ronden te gaan in tweede positie bevond. De Koreaanse Min Jeong Choi bleek echter nog onmogelijk te passeren, ondanks dat Schulting nog aandrong. Rianne de Vries plaatste zich voor de B-finale, daarin behaalde ze een derde plaats. 

Sjinkie Knegt hield in de halve finale bij de heren op de streep net genoeg over om Semen Elistratov voor te blijven. Achter June Seo Lee plaatste hij zich zo voor de finale. De finale ving Knegt van voren aan en daar wist hij zich lang staande te houden. Tegen het Koreaanse collectief was echter geen kruid opgewassen. Gun Woo Kim, Kyung Hwan Hong en June Seo Lee passeerden de Nederlander nog en kaapten de medailles voor zijn neus weg. Friso Emons en Dennis Visser waren vrijdag al uitgeschakeld in de voorrondes.

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan