De Nederlandse shorttrackers zijn de eerste dag van de World Cup in Almaty meer dan behoorlijk doorgekomen. Zowel op de individuele als op de teamonderdelen werden er veel tickets behaald voor de volgende rondes. Het enige smetje op een verder uitstekende dag was de mixed relay.

500 meter
Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven plaatsten zich op de 500 meter beiden als nummer één in hun heat voor de kwartfinales. Van Kerkhof, winnares van het olympisch zilver op deze afstand, troefde in haar heat onder meer Patrycja Maliszewska uit Polen af. Van Ruijven, die in Calgary verrassend goud won op de 500 meter, bleef onder meer Sumire Kikuchi uit Japan voor.

Ook de mannen overleefden de heats op de kortste afstand. Daan Breeuwsma eindigde weliswaar als derde in zijn zware heat (met onder meer Shaolin Sandor Liu en Ji Won Park), maar hij mocht als één van de twee tijdsnelste toch nog door naar de kwartfinale, die zondag wordt verreden. Jasper Brunsmann en Itzhak de Laat kwamen allebei als tweede over de finish en dat was voldoende voor een ticket naar de volgende ronde.

1000 meter
Op de 1000 meter was het de beurt aan Suzanne Schulting, Rianne de Vries en Lara van Ruijven. Schulting, die in Calgary en Salt Lake City de 1000 meter al wist te winnen, had in haar heat weinig concurrentie te duchten en plaatste zich tamelijk eenvoudig voor de kwartfinales. Ook De Vries reed een sterke race en eindigde als eerste in haar race. Van Ruijven hoefde alleen Ji Yoo Kim voor zich te dulden, maar daarmee veroverde ze ook een ticket voor de kwartfinales.

Sjinkie Knegt kende ook weinig problemen op de 1000 meter. De Schicht uit Bantega was samen met June Seo Lee sterker dan de andere twee rijders uit de heat en hoefde zich niet extra in te spannen. Voor Itzhak de Laat gold bijna hetzelfde als voor Knegt: De Laat reed samen met Vladislav Bykanov weg van de rest en dat leverde hem een kwartfinaleplek op. Dennis Visser kreeg in zijn heat een penalty en is daarmee uitgeschakeld.

1500 meter
De 1500 meter bestond zowel bij de vrouwen als bij de mannen uit twee delen. Bij de heren mochten Jasper Brunsmann, Daan Breeuwsma en Friso Emons het spits afbijten. Brunsmann eindigde als derde in zijn heat, maar mocht als één van de vijf tijdsnelste toch door. Breeuwsma en Emons kwamen in dezelfde heat in actie: Breeuwsma redde het (als tweede) wel, Emons (als vierde) niet.

Emons kreeg in het tweede deel nog een kans, maar wederom kwam de jongeling net tekort. Sjinkie Knegt plaatste zich als tweede in zijn heat vrij eenvoudig voor de halve finale, terwijl Visser geen schijn van kans maakte en als laatste eindigde. Bij de vrouwen ging Suzanne Schulting zeer overtuigend door, terwijl Rianne de Vries en Yara van Kerkhof zich als tijdsnelsten wisten te verzekeren voor de halve finale. Voor Avalon Aardoom viel twee keer het doek op de 1500 meter.

Relay
In de kwartfinale van de mixed relay stonden Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting, Jasper Brunsmann en Daan Breeuwsma namens Nederland aan de start. Van Kerkhof opende uitstekend, maar nadat Schulting het stokje overnam, ging het mis. Schulting ging na de bocht (door een eigen fout) de kussens in, waardoor Nederland geen kans meer maakte op een plekje in de halve finale. 

Schulting maakte haar fout vervolgens goed door bij de damesrelay haar team naar een halve finale plek te loodsen. Nederland, dat naast Schulting bestond uit Van Kerkhof, Van Ruijven en De Vries, was de hele race van voren te zien en alleen China bleef er kort achter. In de slotfase schroefde Schulting het tempo op en konden de Chinezen niet meer volgen. Nederland noteerde tevens de snelste tijd van alle landen.

De mannen, met Knegt, Breeuwsma, De Laat en Visser op het ijs, lieten het initiatief het eerste deel aan Canada en Kazachstan. Nederland bleef voortdurend op de derde plaats, totdat de Kazachen ineens onderuit gingen. Op dat moment ging het tempo bij de Nederlanders omhoog en verdrong het Canada van de eerste plaats. Knegt gaf in de laatste rondes de voorsprong niet meer uit handen. Al met al een uitstekende start van de World Cup in Kazachstan.