Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 06 dec 2018

Dilemma's met Friso Emons: 'Als ik de Spelen haal, laat ik een tatoeage zetten'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan shorttracker Friso Emons.

Foto : Soenar Chamid

Bio
Naam:
Friso Emons
Geboortedatum: 05-10-1998
Geboorteplaats: Tilburg
Team: Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS)
Opmerkelijk: Op het WK Junioren was Emons vorig seizoen met een achtste plaats de beste Nederlander. Op de relay pakte hij met ploeggenoten Jasper Brunsmann, Bram Steenaart en Hugo Bosma het brons. Dit seizoen maakte hij de overstap naar de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS).
Instagram: @friso199

Dilemma's
1000 of 1500 meter
"De 1500 meter is mijn beste afstand. Duurvermogen speelt daar een grote rol. Je moet aan het einde nog wat over hebben om een aanval te kunnen plaatsen, als je al tien ronden op hoge snelheid achter de rug hebt. De afstand maakt het spelletje nog veel interessanter dan op een 500 of een 1000 meter. Er hangt veel meer af van positionering dan op een 500 meter, als je gewoon volle bak moet. Dat tactische aan de 1500 meter vind ik heel mooi. En het is ook mooi om te zien."

Relay of individueel
"Dat is een moeilijke keus. Met het team is het mooi als je met zijn vieren op het podium staat na een relay, maar uiteindelijk wil je wel individueel ook succes halen."

Tilburg of Heerenveen
"Heerenveen is natuurlijk wel het schaatshart van Nederland, dus als je hoog wilt schaatsen moet je er wel heen. In Tilburg wordt ook wel geshorttrackt, maar niet op het niveau dat we in Heerenveen hebben. Dus dan ga je al snel naar Heerenveen, al zou het mij niet uitmaken of dat een andere stad is. Qua stad is Tilburg wel veel leuker dan Heerenveen. De stad is groter en er is meer te doen. Ik ga soms nog wel terug naar mijn ouders, maar niet elke week."

Bocht of rechte stuk
"De bocht natuurlijk. Op het rechte stuk probeer je meer te ontspannen en je voor te bereiden op de volgende bocht. Daar gaat het om in het shorttrack. Als je de bocht niet goed doorkomt, gaat het hem gewoon niet worden. Al kan iemand als Sjinkie (Knegt, red.) ook juist het verschil maken met een sterk recht stuk."

Kampioen voor een ander land of een vierde plaats als beste prestatie
"Oef, deze is lastig. Mag ik hier later op terugkomen? Het liefst wil je natuurlijk kampioen worden voor Nederland. Je bent toch trots dat je dat pak mag dragen. Maar je ziet ook de afgelopen jaren dat veel rijders overstappen naar een ander land. Uiteindelijk wil je toch wereldkampioen worden. Vierde is de slechtste plaats die er is."

Film of serie
"Dit is een beetje fiftyfifty. Ik kijk eigenlijk niet zoveel films of series, maar ik zou wel eerder een film aanzetten denk ik. Als ik thuiskom van de training is het toch meer boodschappen doen, koken en nog wat studeren. Ik moet nog twee vakken van de havo, maar al dat reizen haalt je wel uit je ritme. Gelukkig is mijn school misschien wel de beste om topsport en school te combineren."

Fietstraining of krachttraining
"Ik doe liever een krachttraining of een droogtraining met schaatspassen dan dat ik drie keer per week op de fiets zit, maar ook dat vind ik niet heel erg. Fietsen is goed voor de conditie en er zullen vast nog wel meer voordelen aan zitten, maar een droogtraining staat dichter bij het schaatsen. Je probeert de beweging en de positie op het ijs zo goed mogelijk na te bootsen. Ook bij de krachttraining train je in kleinere hoeken."

Spreken of zwijgen
"Ik ben wel een van de stille mensen in de ploeg, maar dat komt ook wel omdat Sjinkie en Suzanne (Schulting, red.) vaak wel het luidste zijn en een grote mond hebben. Ik doe gewoon mijn ding en dan lijkt het misschien wel alsof ik stil ben in vergelijking met die twee, maar dat valt best wel mee denk ik. Je kunt spreken of zwijgen natuurlijk op heel veel manieren opvatten. Met zwijgen bereik je vaak niet zoveel, dus ik kies voor spreken."

Opgeruimd of gezellige bende
"Een goede mix is wel belangrijk. Soms ben ik meer van het opruimen, maar op de hotelkamer is het ook wel vaak een bende. Daar erger ik me verder niet aan, want ik weet alles altijd wel te vinden. Ik denk er niet zo over na."

Koffie of thee
"Geen van beide eigenlijk. Koffie vind ik niet lekker en ik neem eigenlijk nooit de moeite om thee te zetten. Ik drink meestal gewoon water, soms bruisend."

Laat opblijven of vroeg naar bed
"Ik probeer altijd wel om tien uur in bed te liggen eigenlijk. Daar heb ik ook niet zo heel veel moeite mee. 's Avonds doe ik meestal toch niet zo heel veel, dus op tijd naar bed gaan is niet zo'n probleem."

Een penalty krijgen of derde worden
"Dat ligt eraan. Als je bijvoorbeeld op de laatste afstand nog eerste moet worden om het toernooi te winnen, moet je soms een alles of niets actie doen. Dan gaat het om een penalty of goud, maar als ik moet kiezen tussen een penalty of derde, word ik toch liever derde. Anders heb je helemaal niks."

Dit bericht bekijken op Instagram

❤️ @rebekasziliczei

Een bericht gedeeld door Friso Emons (@friso199) op

Litteken of tatoeage
"Het is allebei niet zo erg. Ik heb al genoeg littekens van rondvliegende messen, net als zoveel shorttrackers. Dat is niet zo erg als er nog eentje bijkomt. Een tatoeage zou ik later ook wel willen hebben, een kleintje. Als ik de Olympische Spelen haal dan wil ik wel de olympische ringen laten zetten. Een plek heb ik nog niet echt in gedachten, maar ik loop wel rond met het idee dat ik dat graag zou willen."

Trainen of wedstrijd
"De wedstrijd, daar doe je het toch allemaal voor. Ik heb ook altijd wel zin om te trainen. Ik ben altijd wel gemotiveerd, dat weten mijn teamgenoten ook. Een training is toch weer een kans om beter te worden. Maar uiteindelijk moet je presteren in de wedstrijden."

Kwartier voor de spiegel of snel van huis
"Ik sta niet veel voor de spiegel. Ik trek mijn kleren aan, ontbijt en ga naar de ijsbaan. Misschien dat een paar meiden in de ploeg dat wel hebben, maar de jongens niet denk ik."

 Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan