Vrijdagochtend stond voor de shorttrackers het eerste selectiemoment van deze winter op het programma. In Thialf werden de eerste wereldbekertickets veroverd door Dylan Hoogerwerf en Jorien ter Mors. De staf buigt zich nu over de overgebleven aanwijsplekken.

Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Dennis Visser, Itzak de Laat en Suzanne Schulting hadden zich door hun top drie-klasseringen tijdens het WK van afgelopen seizoen al geplaatst voor de World Cups. Naar aanleiding van de selectiewedstrijd in Heerenveen moet nu de rest van de ploeg gevuld worden tot een maximum van zes rijders.

In de vroege ochtend stonden in Heerenveen een 500 en 1000 meter én een superfinale over 1500 meter op het programma. De winnaars van het klassement over die drie afstanden waren Ter Mors en Hoogerwerf, die zich daarmee verzekeren van deelname aan de wereldbeker. 

Bij de dames zijn er nu naast Schulting en Ter Mors nog maximaal vier plekken te verdelen in het wereldbekerteam. Hoeveel van die plekken gevuld gaan worden en wie dat zijn wordt vrijdagmiddag bekend gemaaktBij de heren is er nog maar één aanwijsplek te vergeven. Met veel gegadigden, en valpartijen van onder meer Adwin Snellink en Freek van der Wart tijdens de selectiewedstrijd ligt de lastige keuze nu bij bondscoach Jeroen Otter en staf.

Later meer

Foto : Neeke Smit