Tickets
Shop
Nieuws 11 nov 2017

'Ook een ingespeeld team gaat weleens de mist in'

De mass start bij de mannen liep zaterdagmiddag uit op een grote teleurstelling. Jorrit Bergsma en zijn partner en teamgenoot Arjan Stroetinga eindigden dankzij een inschattingsfout beiden ver buiten het podium.

Foto : Huub Snoep

"In de finale ging het helemaal mis", blikte Bergsma direct na afloop van de mislukte race terug in de catacomben. "Met vier rondes te gaan, ging iemand in de aanval en ik reageerde. Ik dacht dat Arjan in de achtervolgende groep zat, dus gaf er in de slotfase nog een flinke slok aan."

Bergsma noemde de race 'erg chaotisch' en had geen tijd om contact te maken met bondscoach Geert Kuiper. "Toen het achtervolgende groepje om me heen kwam, realiseerde ik dat Arjan niet in het groepje zat. Een inschattingsfout van me. Ik heb het verkeerd gezien." 

Op de vraag of Bergsma het oranje pak van zijn partner Stroetinga met een van zijn tegenstanders verwarde, zei Bergsma het volgende: "Dat zou kunnen, dat durf ik niet te zeggen. Ik miste vandaag gewoon de scherpte en de vorm. Waar dat aan ligt, weet ik niet. Soms zit je in de hoek waar de klappen vallen, maak je verkeerde keuzes. In zo'n periode zit ik nu even, maar daar kom ik wel weer uit, hoor."

Aangeslagen
Ook Arjan Stroetinga was zichtbaar aangeslagen. De vervanger van de niet fitte Koen Verweij hoopte zich aan Geert Kuiper te laten zien, maar in de finale liep het helemaal verkeerd. Stroetinga zat in de finale ver van achteren. "Ik had verwacht dat Bart Swings het gat op de tweede groep wel dicht zou rijden en dat Jorrit in zou houden. Dat had Geert moeten aangeven", aldus Stroetinga, die vooral in zichzelf was teleurgesteld. "Ik had er gewoon bij moeten zitten. Ik heb m'n kans niet gepakt, daar baal ik van."

Kuiper geeft op zijn beurt aan dat hij wel degelijk een stopsignaal heeft afgegeven aan Bergsma. "Jorrit had het ook gezien, maar hij dacht dat Arjan in het groepje achter hem zat. Toen hij omkeek, zag hij helemaal geen oranje pak. Tja, ook een ingespeeld team gaat weleens de mist in."

Foto : Soenar Chamid

Koppel 
Bergsma baalde flink omdat hij samen met zijn teamgenoot van Team Clafis de mass start alsnog mocht rijden. "Het was een mooie kans om te laten zien dat wij het meest geschikte duo zijn voor dit olympische onderdeel, maar dat is mislukt. Ik weet niet of het nu voor ons voorbij is als koppel", vroeg Bergsma zich hard op. 

"In het verleden hebben we vaak laten zien dat we het wel kunnen. Arjan werd een aantal jaar geleden niet voor niks de eerste wereldkampioen op de mass start. Ik hoop dat de resultaten van ons samen uit het verleden ook wat waard zijn en dat we hier niet gelijk op worden afgerekend. De mass start is en blijft een schaakspel. Daarin kunnen gekke dingen gebeuren. Dat hebben we vandaag wel weer gezien."

Kuiper wilde nog niet zeggen of dit de laatste kans was voor het 'ingespeelde' koppel. "Ik ga voor de komende mass starts kijken wie ik neerzet. Sowieso krijgt Koen nog een kans."

De wedstrijd leverde een overwinning op voor de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee. De winnaar van de wereldbeker in het vorige seizoen won de eindsprint met speels gemak. Wereldkampioen Joey Mantia uit de Verenigde Staten eindigde als tweede. De Zuid-Koreaan Jaewon Chung completeerde het podium. 

Wat gebeurde er nog meer bij de World Cup in Heerenveen? Check hier de round-up van dag 2. De uitslagen vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan