Tickets
Shop
Nieuws 11 nov 2017

Round-up dag 2: Vijf medailles voor Nederland

Met vijf medailles was de tweede dag van de World Cup in Heerenveen een stuk beter dan de eerste dag. Jan Smeekens (zilver), Ronald Mulder (brons), Thomas Krol (brons), Jorien ter Mors (zilver) en Lotte van Beek (brons) gingen er met een medaille vandoor. Hoe verliep de dag verder?

Foto : Soenar Chamid

Mass starts
De Nederlandse ploegen konden geen potten breken in de finale van de mass start. Zowel het duo Janneke Ensing/Irene Schouten en Arjan Stroetinga/Jorrit Bergsma wisten geen podiumplek te veroveren. Schouten kwam met een vierde plek in de sprint wel in de buurt. Omdat alleen de eerste drie punten krijgen en Schouten geen punt pakte bij de tussensprints, eindigde ze als elfde. 

Het duo Ensing/Schouten werkte goed samen. Ensing reed de gaten dicht en zette Schouten goed voorin af. In de voorlaatste ronde moest Schouten echter inhouden omdat Nana Takagi bijna viel. Ze moest daardoor veel meters goed maken in de sprint en kwam daardoor net tekort voor een podiumplek. Schouten werd uiteindelijk in de einduitslag elfde, Janneke Ensing tiende.

De droom van Bergsma/Stroetinga om samen Geert Kuiper te overtuigen voor een plek op de Olympische Spelen viel in duigen. Bergsma reed attent en reed alle gaten dicht en dacht op het eind zelfs even voor eigen succes te gaan. Hij zag in een flits een oranje pak in een groep achter zich, maar dat bleek een rood pak te zijn. Bergsma stopte, keek nog eens en zag geen Stroetinga. Beiden konden daardoor een goed resultaat vergeten.

500 meter vrouwen
Nao Kodaira schreef de tweede 500 meter van het weekend op haar naam. De Japanse sprintster, die vrijdag een baanrecord reed met een tijd van 37,29, kwam zaterdag tot een tijd van 37,33. Kodaira bleef Sang-Hwa Lee en Arisa Go voor. Janine Smit was op plek 18 de beste Nederlandse, Letitia de Jong eindigde daar een plekje achter.

1500 meter mannen
Denis Yuskov haalde op de 1500 meter flink uit. De Rus reed een tijd van 1.44,42 en bleef daarmee de concurrentie ver voor. De Canadees Vincent De Haitre pakte het zilver met een tijd van 1.45,87, terwijl Thomas Krol knap derde werd (1.45,92). Koen Verweij eindigde achter Krol als vierde. Hij bleef in de laatste bocht nog maar net overeind en kwam niet verder dan een tijd van 1.46,09. 

1500 meter vrouwen
Miho Takagi troefde op de 1500 meter Jorien ter Mors en Lotte van Beek af. De Japanse snelde naar een tijd van 1.54,68. Jorien ter Mors kwam daar het dichtst in de buurt. Zij reed 1.55,44, terwijl Lotte van Beek bij haar eerste World Cup sinds vier jaar knap het podium haalde in een tijd van 1.56,34.

Ireen Wüst (1.56,83) finishte net buiten het podium op de vierde plaats. Antoinette de Jong (1.57,01) werd vijfde. Marrit Leenstra, de vijfde Nederlandse op de 1500 meter, ging in haar rit tegen De Jong in de laatste bocht onderuit. Dat kostte haar hoogstwaarschijnlijk een podiumplek.

500 meter
Jan Smeekens, vrijdag winnaar bij de B-groep 500 meter, greep zaterdag een zilveren plak op de 500 meter in de A-groep. De sprinter van Team LottoNL-Jumbo reed een tijd van 34,84 seconden en was daarmee één honderdste sneller dan Ronald Mulder. Laurent Dubreuil verraste met de zege in een tijd van 34,80.

Kai Verbij kwam net tekort voor het podium. Waar hij vrijdag nog derde werd, kwam hij nu één honderdste tekort op zijn ploeggenoot Mulder. Hein Otterspeer eindigde knap als vijfde. Dai Dai Ntab stelde in zijn rit tegen Pavel Kulizhnikov teleur. De Nederlands kampioen reed een tijd van 35,43. Kulizhnikov reed 35,26.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan