Tickets
Shop
Nieuws 06 mei 2017

Bente Kerkhoff: 'Moet nog wennen aan winnen'

Bente Kerkhoff reed zaterdag onder het zonnetje in Heerde naar een indrukwekkende eerste Europa Cup-overwinning op de puntenkoers. De B-juniore glipte weg bij het peloton en sprokkelde genoeg punten bij elkaar voor de overwinning. De bescheiden winnares is naast 'super blij’ vooral verbaasd. “Ik ben het helemaal niet gewend om te winnen.”

Foto : Neeke

"Als ik slim zou rijden dacht ik dat ik misschien twee punten kon pakken, maar dit had ik nooit verwacht", begint ze. In werkelijkheid werden dat namelijk wel acht punten, waar Kerkhoff na een mooie inhaalactie solo naartoe kon rijden. "Ik wilde degene voor mij voorbijgaan, maar knalde er met zoveel snelheid overheen dat ik binnen een paar seconden voor het peloton reed en een gat had", luidt het verrast.

"Dat is een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant denk je: gaaf, ik rijd hier alleen, maar aan de andere kant voel je je tempo verminderen en verwacht je dat ze terugkomen. Het was overleven."

Eenmaal teruggehaald door het peloton, en met acht punten op zak, was het voor Kerkhoff vooral zaak om niet gelapt te worden, want dat zou einde race betekenen. "Ik was echt heel moe en dacht bij het finishen dat er misschien wel iemand meer punten gepakt zou hebben. Gelukkig hoorde ik de speaker zeggen: 'ze gaat het redden'. Toen wist ik het pas zeker, dat was geweldig gaaf."

Het was trouwens niet de eerste keer dit jaar dat de eerstejaars B-juniore direct na de finishlijn twijfelde of ze wel gewonnen had. Afgelopen winter gebeurde dat namelijk ook al eens, terwijl ze toch écht de nationale marathontitel greep. De oplossing? Iemand die na de finish een bordje omhooghoudt! "Als daar dan op staat of ik echt gewonnen heb, zou dat heel fijn zijn", lacht ze. 

“Ik moet gewoon nog wennen aan winnen. Andere mensen zeggen; 'je gaat dit wel even doen vandaag.'  Zij hebben er vaak meer vertrouwen in dan ik. We moeten het eerst nog maar eens zien, denk ik dan.”

Spelletje
Met overwinningen op de skeelerbaan én het ijs ontkomen we er natuurlijk niet aan, want heeft een van de twee disciplines misschien de voorkeur? "Skeeleren is leuker dan schaatsen", luidt het stellig. "Langebaanschaatsen doe je voor jezelf en ik vind het spelletje juist zo leuk. Een marathonwedstrijd heeft dat ook wel, maar bij het skeeleren is het gezelliger. Je bent hier ook de hele dag met elkaar."

Skeeleren doet Kerkhoff sinds dit seizoen bij RTC Noordwest, waar ze traint bij voormalig wereldkampioen Mark Horsten. "Ik kreeg bij Radboud soms al techniektraining van hem. Hij is zelf natuurlijk heel goed en kan zijn ervaring ook goed op ons overbrengen.” Of Kerkhoff net zo succesvol gaat worden als haar coach? “Ik zou graag dit jaar naar het EK willen, dat lijkt me zo ontzettend gaaf. Het blijft grappig om mezelf nu op deze manier te zien. Vroeger was ik blij als ik geen laatste werd en nu win ik.”

Meer lezen over de Europa Cup in Heerde? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan