Tickets
Shop
Nieuws 10 jun 2016

Horsten verdedigt titel 'op ervaring'

In een bloedstollende finale wist Mark Horsten op de eerste dag van de NK baan in Heerde zijn titel op de 1000 meter te verdedigen. De rijder uit Haulerwijk heeft zich de afgelopen tijd niet met trainen, maar training geven, bezig gehouden. De titel komt dan ook als een verrassing.

Foto : Neeke Smit

Vorige week was Horsten nog met Jan van Loon en Kay Schipper op het vesmaco van Heerde te vinden. "Die baan verandert toch steeds, dus ik wilde nog even trainen. Toen dacht ik echt: Kay is de favoriet, die moet ik in de gaten houden", vertelt Horsten vanuit zijn campingstoel langs de baan. Toch hield hij Schipper en een niet onverdienstelijke rij andere sprinters op de kilometer achter zich. "Ik ben superblij dat ik hem zelf heb gewonnen. Ik had het totaal niet verwacht, dit is supergaaf!"

Horsten gaf eerder aan de internationale wedstrijden links te laten liggen, maar wel af en toe nog een 'wedstrijdje mee te pakken'. Ook na deze ogenschijnlijk makkelijke overwinning is zijn mening over een mogelijke EK-deelname niet veranderd. "Die keuze heb ik gemaakt. Ik heb tien jaar lang meegereden en heb voor mezelf het uiterste eruit gehaald. Het is nu tijd om iets over te geven aan de kids."

Horsten is sinds dit seizoen trainer bij gewest Friesland en heeft dus ook een deel van zijn pupillen aan de start staan op de NK. En daar komt natuurlijk ook de nodige prestatiedruk bij te kijken. "Ik heb wel een beetje het idee dat ik me moet bewijzen ja", lacht hij. "In het verleden heb ik dat wel al gedaan denk ik, maar  als trainer moet je natuurlijk gewoon even laten zien hoe het hoort. Die jongens zijn zo motiverend langs de baan. Dan krijg je succeswensen en grappen ze; je hebt ons laten zien hoe het moet", vervolgt hij.

Ervaring

Door zijn trainerschap komt de wereldkampioen relay zelf minder aan trainen toe. "Ik heb mijn fiets nog geen een keer aangeraakt en de skeelers draag ik alleen als ik training geef, al rijd ik natuurlijk ook weleens mee." Naar eigen zeggen is hij vrijdag dan ook op ervaring naar het goud gereden en was dat vooral niet vanwege zijn razendsnelle rondes. "Ik beheers het spel goed. Voor de rest zijn het natuurlijk allemaal jonge knullen, behalve Michel Mulder dan en die hebben daar wat meer moeite mee."

Horsten is als trainer bij het gewest een nieuwe weg ingeslagen en kiest er bewust voor zich te richten op de jongste skeeleraars. "Juist bij de kadetten kun je nog veranderingen zien. Probeer bij een senior maar eens zijn techniek aan te pakken." Samen met Philip Brojaka, van wie  Horsten zelf nog training kreeg, hoopt hij zijn pupillen als A-Junior af te kunnen leveren bij de EK en WK-selecties. "Ik zie ze nu al steeds beter worden. Ze rijden hier allemaal sneller dan normaal", besluit hij met een glimlach.

Lees alles over de NK Baan en Weg op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan