Tickets
Shop
Nieuws 18 jun 2017

Marieke Becker volgt Harm Kuipers op als medisch adviseur ISU

Marieke Becker is de nieuwe medisch adviseur van de internationale schaatsunie ISU. Ze volgt Harm Kuipers op, die eind vorig seizoen afzwaaide.

Foto : ANP

Kuipers kreeg eind april van de internationale schaatsunie (ISU) een bijzondere onderscheiding voor zijn bijdrage aan de sport.

Tijdens zijn lidmaatschap van de medische commissie kreeg Kuipers onder meer te maken met een jarenlange juridische strijd met Claudia Pechstein, die door de ISU in 2009 geschorst werd vanwege dopinggebruik. In 2016 vertelde Kuipers bij NOS Langs de Lijn dat hij bedreigd werd door de vriend van Pechstein vanwege het slepende conflict tussen de ISU en de Duitse schaatser.

Ook de schorsing van meerdere Russische sporters in 2016 vanwege gebruik van het middel Meldonium, een medicijn tegen hartproblemen, kreeg Kuipers mee tijdens zijn ambtsperiode. Onder andere Pavel Kulizhnikov werd positief getest.

Kuipers trok echter openlijk de werking van het middel in twijfel. "Ik heb me even in de wetenschappelijke literatuur verdiept, voor zover die er is, en de onderbouwing die ik heb kunnen vinden voor de werkzaamheid is uitermate zwak", vertelde hij destijds tegenover schaatsen.nl.

 

Marieke Becker


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan