Tickets
Shop
Nieuws 08 mrt 2016

Kulizhnikov en Elistratov betrapt op doping

De Russen Pavel Kulizhnikov en Semen Elistratov hebben een positieve dopingtest afgelegd. De langebaner en de shorttracker zijn betrapt op het gebruik van het sinds dit jaar verboden middel meldonium, zo meldt het Russische R-sport.

Foto : Soenar Chamid

Voor Kulizhnikov is het de tweede keer dat hij gepakt wordt voor het gebruik van verboden middelen. In zijn tijd bij de junioren werd hij al eens voor twee jaar geschorst nadat er methylhexanamine in zijn lichaam aangetroffen was.

Na zijn rentree groeide Kulizhnikov uit tot de beste sprinter van de wereld. Inmiddels heeft hij twee wereldtitels sprint op zijn naam staan en pakte hij drie keer goud bij de WK Afstanden. Ook is hij de houder van het wereldrecord op de 500 meter. Bij de sprint-WK's die Kulizhnikov won, werden Hein Otterspeer en Kjeld Nuis tweede.

Eerder werd al bekend dat Kulizhnikov komend weekeinde niet van start zou gaan bij de World Cup Finale in Heerenveen. De reden van die beslissing is met het nieuws over de positieve dopingtest opgehelderd.

Elistratov

Ook shorttracker Elistratov werd betrapt op het gebruik van hetzelfde meldonium. Net als Kulizhnikov moet hij daardoor een internationaal toernooi, de WK in Seoul, aan zich voorbij laten gaan. 

In 2014 pakte Elistratov samen met onder meer shorttracklegende Victor An olympisch goud op de aflossing in Sotsji. Hij was de laatste jaren een grote concurrent van Sjinkie Knegt. De mannen vochten verbeten duels uit.

Knegt was vorig jaar de sterkste bij de wereldkampioenschappen in Moskou, maar Elistratov won wel de wereldtitel op de 1500 meter. In januari onttroonde hij Knegt als Europees kampioen. Elistratov won dit jaar ook de wereldbeker op de 1000 meter. 

Gevolgen

Maandag kwam al naar buiten dat tennisster Maria Sharapova en ijsdanseres Ekaterina Bobrova, allebei afkomstig uit Rusland, positief bevonden zijn op het gebruik van meldonium.

Wat de positieve testen voor gevolgen hebben voor de behaalde resultaten van Kulizhnikov en Elistratov is vooralsnog niet duidelijk. "We kunnen niets zeggen over lopende zaken. Of de uit uitslagen geschrapt worden, weten we pas als de complete procedure doorlopen is”, laat de ISU weten.

Lees alles over het dopingschandaal in de schaatssport in ons speciale dossier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan