Op de tweede dag van de World Cup in Salt Lake City heeft Nederland drie zilveren en twee bronzen medailles veroverd. Marrit Leenstra en Koen Verweij werden tweede op de 1500 meter en Thomas Krol behaalde brons. Op de 500 meter pakte Kai Verbij zilver en Dai Dai Ntab werd derde.

1500 meter
Op de schaatsmijl spurtte Denis Yuskov naar de winst in een nieuw wereldrecord. De Rus noteerde een tijd van 1.41,02 en dook twee honderdsten onder de oude mondiale toptijd van Shani Davis uit 2009. Koen Verweij won zilver en verbeterde zijn eigen nationaal record (1.41,63). Thomas Krol werd derde en scherpte zijn beste tijd aan van 1.43,16 naar 1.42,63.

Volgens Verweij, die in de voorlaatste rit reed tegen Krol, had hij zelf ook een wereldrecord kunnen rijden op de snelste schaatsbaan ter wereld. "Het was kwalitatief een slechte race van mijn kant", analyseerde hij bij de NOS. "Vooral mijn laatste ronde was niet best. Dat kwam doordat ik in het begin te veel met Krol meeging. Ik had rustig moeten blijven en meer vanzelf moeten uitgaan. Dan had ik die laatste ronde sneller kunnen rijden. Ik weet dat ik harder kan, maar voor nu is het prima."

Marrit Leenstra behaalde een zilveren medaille op de schaatsmijl. Ze zette 1.52,31 op de klok. De winst ging naar de Japanse Miho Takagi (1.51,49) en de Russin Yekaterina Shikhova werd derde (1.52,86). Lotte van Beek noteerde een tijd van 1.57,10 en eindigde als negentiende. Leenstra, die al drie jaar wacht op haar vijfde wereldbekerzege op een individuele afstand, was met haar tweede zilveren plak niet echt tevreden. "Vorige week wel, toen was ik echt superblij", zei de 28-jarige rijdster bij de NOS. "Maar nu baal ik een beetje. Het podium went kennelijk snel."

500 meter
Op de tweede 500 meter van het weekend was de Rus Ruslan Murashov dicht bij het wereldrecord. Hij won in een tijd van 34,02. Kai Verbij werd tweede (34,13) en Dai Dai Ntab maakte het podium compleet (34,15). Verbij en Ntab verbeterden hun persoonlijke record (PR). Ronald Mulder noteerde 34,22 en moest genoegen nemen met een zevende plaats.

"Dit zilver komt voor mij als een verrassing", liet de kopman van Team Plantina bij de NOS opgewekt weten. "Ik hoopte vooraf op een persoonlijk record, maar dat ik er 0,12 seconde onder zou duiken had ik niet verwacht. Ik ben echt heel blij. Na zes keer brons is het leuk eindelijk een keer zilver te winnen op deze afstand in het wereldbekercircuit. Voor goud moet het nog wel een stukje harder."

Het podium bij de vrouwen zag er hetzelfde uit als een dag eerder en vorig weekeinde in Calgary. De winst ging wederom naar de Japanse Nao Kodaira (36,54), voor de Koreaanse Sang-Hwa Lee (36,79) en landgenote Arisa Go (37,05). In de A-groep deden geen Nederlandse vrouwen mee. Janine Smit was na haar zware valpartij op vrijdag niet in staat om in actie te komen. Leenstra mocht daardoor in de A-groep van start gaan in plaats van de B-groep aan het einde van de dag. Deze startplek liet ze echter lopen om zich volledig te richten op de 1500 meter.

Mass start
Een tactisch slimme Seung-Hoon Lee schreef de mass start op zijn naam. De Koreaan versloeg Livio Wenger uit Zwitserland en de Belg Bart Swings. Vanaf de start ging Danila Semerikov op avontuur. Rondenlang reed de Rus alleen voor het peloton uit. Verweij perste zijn laatste energie eruit om punten te verzamelen in de eerste tussensprint. Simon Schouten pakte een punt in de tweede sprint en ging daarna op jacht naar Semerikov. In de slotfase werd het tempo flink opgevoerd en slonk de voorsprong. Het kwam neer op een eindsprint waarin Lee, die de gehele race zijn benen had gespaard, op volle snelheid naar de winst sprintte. Schouten werd vijfde, een plek voor Verweij.

De winst bij de vrouwen ging afgetekend naar de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Zij bleef de Chinese Dan Guo en Koreaanse Bo-Reum Kim voor. In de race over zestien ronden gingen Guo, Lollobrigida en haar landgenote Francesca Bettrone er al vroeg vandoor. Bettrone hield het tweetal na een paar ronden niet meer bij en zakte terug. Het peloton keek naar elkaar en gooide pas in de laatste ronde het tempo omhoog. 'Lollo' kwam solo over de streep, voor Guo en Kim won de pelotonsprint. In de slotronde ging Annouk van der Weijden onderuit en nam Ayano Sato mee in haar val. De Japanse moest de ijsbaan per brancard verlaten, de schade bij Van der Weijden lijkt mee te vallen.

Zowel de heren als dames hadden de olympische tickets al veilig gesteld voor Nederland.

B-groep
Vroeg in de Amerikaanse ochtend won Swings de 1500 meter in een tijd van 1.44,10. Hij bleef Lucas van Alphen (1.44,23) en Marcel Bosker (1.44,45) voor. Zowel Van Alphen als Bosker reden een persoonlijk record. Pim Schipper verbeterde zijn beste tijd ooit met ruim twee seconden van 1.47,11 naar 1.44,87. Hij werd daarmee zevende.

Bij de dames schreef de Duitse Gabriele Hirschbichler de schaatsmijl op haar naam (1.54,67). Ze bleef de Japanse Nana Takagi (1.55,35) en Elizaveta Kazelina uit Rusland (1.55,41) voor. Melissa Wijfje was de beste Nederlandse op plek vijf met een evenaring van haar PR (1.55,68), voor Linda de Vries die zesde werd (1.56,44). Sanne van der Schaar haalde bijna een seconde van haar PR af (van 1.58,56 naar 1.57,66) en eindigde als veertiende.

Aan het einde van dag twee werd de 500 meter verreden in de B-groep. Van der Schaar werd twaalfde in een tijd van 38,90, gelijk aan haar PR. De Koreaanse Hyun-Yung Kim won de kortste sprintafstand (37,66), voor Yekaterina Aydova uit Kazachstan (38,01) en de Chinese Ruining Tian (38,18).

Michel Mulder maakte daadwerkelijk zijn rentree in het wereldbekercircuit, nadat hij vrijdag vlak de start van zijn race met een gebroken veer kampte. Met een tijd van 34,54 werd Mulder derde. Het verschil tussen plaats één en twee was slechts een honderdste van een seconde. De Pool Piotr Michalski trok aan het langste eind (34,48) en versloeg de Rus Artyom Kuznetsov (34,39). Aron Romeijn werd drieëntwintigste (35,28).

Bekijk hier alle uitslagen.