Op het historische ijs van de Utah Olympic Oval in Salt Lake City wordt dit weekend de vierde World Cup verreden. Dag één leverde twee medailles op voor Nederland. Ronald Mulder pakte brons op de 500 meter en het vrouwenteam behaalde zilver op de ploegenachtervolging.

Op de team pursuit kwamen Bob de Vries, Simon Schouten en Marcel Bosker er niet aan te pas. Het gelegenheidstrio eindigde als tiende in 3.42,46. De winst ging naar Canada (3.36,44), voor Italië (3.36,54) en Nieuw-Zeeland (3.36,79). De drie teams reden een nationaal record. Op basis van het klassement hebben Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Italië, Japan en Canada zich geplaatst voor de Spelen. Als tijdsnelsten worden Nederland en de Verenigde Staten toegevoegd en gastland Zuid-Korea was al automatisch verzekerd van een startplek.

Marrit Leenstra, Lotte van Beek en Melissa Wijfje zetten een nieuw Nederlands record neer van 2.55,57. Ze werden daarmee tweede en verzekerden zich definitief van deelname in PyeongChang. De Japanse trein bestaande uit Miho Takagi, Nana Takagi en Ayano Sato stoomde met allemaal rondjes in de 27 seconden naar de winst in een wereldrecord van 2.50,87 (was 2.53,88 van vorige week in Calgary). Achter Nederland eindigde Duitsland als derde (2.56,14). Japan, Duitsland, Canada, Nederland en China hebben zich geplaatst voor de Spelen op de basis van het klassement. Daar komen Rusland en Polen bij als tijdsnelsten en Zuid-Korea.

500 meter
Op de 500 meter is Ronald Mulder derde geworden. Hij noteerde een tijd van 34,22. De Canadees Alex Boisvert-Lacroix boekte zijn tweede overwinning (34,15). Hij versloeg de Fin Mika Poutala met een verschil van twee honderdste (35,17, een nieuw Fins record). Dai Dai Ntab reed eindelijk een goede race in wereldbekerverband en zette een dik persoonlijk record neer (van 34,52 naar 34,26). Hij eindigde daarmee net naast het podium. Kai Verbij werd zesde in een tijd van 34,35.

Janine Smit kwam in de laatste binnenbocht van haar race ongelukkig en hard ten val en hinderde daarbij ook haar tegenstander. Smit liet na afloop haar knie nakijken. "Ik ging iets te veel op de punten waardoor ik voorover ging en toen was ik 'm kwijt", verklaarde ze tegenover de NOS. De aanwezige dokter denkt aan een kneuzing en bloeding in de spier. Er wordt nog verder onderzoek gedaan. Nao Kodaira pakte voor de zesde keer op rij de winst in een nationaal record van 36,50. De Japanse sprintster bleef de Koreaanse Sang-Hwa Lee (36,71) en landgenote Arisa Go (37,17) voor.

Mass start
Op de mass start zijn Annouk van der Weijden, Simon Schouten en Koen Verweij door gedrongen tot de finale op zaterdag. Van der Weijden pakte in hun halve finale wat sprintpunten en haar zesde plek was voldoende voor een plek in eindstrijd. In de andere halve finale haalde Janneke Ensing geen punten, eindigde als negende in de sprint en is daarmee uitgeschakeld. Zowel Schouten als Verweij sprokkelden in één sprint meteen genoeg punten en gingen ook door als zesde in de rituitslag.

B-groep
Aron Romeijn heeft zijn World Cup-debuut opgeluisterd met een dik persoonlijk record op de 500 meter. De rijder van RTC Noord (Friesland) werd vijftiende. De Zuid-Hollander verbeterde zijn tijd van 35,36 naar 35,08 en bereikte daarmee bijna de magische grens van 34 seconden. Zijn eerste doel, twee keer een PR rijden, heeft hij dus al behaald. De Rus Alexey Yesin won de 500 meter in een tijd van 34,52. Hij bleef Joji Kato uit Japan nipt voor (34,55) en de Koreaan Tae-Yun Kim werd derde (34,66).

Michel Mulder zou zijn rentree maken in het wereldbekercircuit maar vlak voor het begin van zijn manche tegen de Chinees Tao Yang schoot een veertje op een van zijn ijzers los. Mulder had daarna geen tijd meer om het euvel te verhelpen. Wanhopig en zwaar gefrustreerd stapte hij van de baan af. Dit overkwam hem ook al tijdens de KPN NK Afstanden, de plaatsingswedstrijd voor deze World Cup-cyclus. "Morgen neem ik een extra veer en verenwipper mee in mijn jack. Dan hoop ik dat de starter mij wel even een half minuutje geeft als het nodig is", vertelde Mulder met een voorzichtige glimlach bij de NOS.

Sanne van der Schaar begon het toernooi ook met een persoonlijk record op de kortste sprintafstand. De 25-jarige ploeggenote van Romeijn noteerde 39,06 en werd daarmee zeventiende. De winst in de B-groep ging naar de Duitse Judith Dannhauer (37,95). Yu-Ting Huang uit Taiwan werd tweede in een tijd van 38,21 en de Koreaanse Seung-Hi Park (38,31) maakte het podium compleet.

Bekijk hier alle uitslagen.