Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weert Rusland van de Olympische Spelen in PyeongChang. Dat heeft IOC-voorzitter Thomas Bach vanavond bekendgemaakt. Russische atleten, van wie is aangetoond dat ze 'schoon' zijn, kunnen in Zuid -Korea alleen deelnemen aan onder de olympische vlag.

Voor schaatsers Pavel Kulizhnikov en Denis Yuskov betekent het besluit dat ze er naar alle waarschijnlijkheid niet bij zijn tijdens de Winterspelen. Zij voldoen op voorhand niet aan de strikte voorwaarden die het IOC aan Russische sporters stelt om voor deelname aan Pyeongchang 2018 in aanmerking te komen. Olga Fatkulina en Aleksandr Rumyantsev werden eerder deze maand al uitgesloten van deelname aan de Spelen door een levenslange schorsing van het IOC. 

Zowel de 23-jarige Kulizhnikov, onder meer tweevoudig wereldkampioen sprint, als de 28-jarige Yuskov, onder meer drievoudig wereldkampioen op de 1500 meter, zijn in hun loopbaan al eens twee jaar geschorst vanwege het gebruik van verboden middelen. Ook voor coach Kosta Poltavets kan de beslissing van het IOC grote gevolgen hebben. Coaches wiens sporters dopingregels hebben overtreden zijn waarschijnlijk ook niet welkom in PyeongChang.

'Schone' sporters
Een speciale commissie van het IOC gaat alleen Russische wintersporters uitnodigen voor deelname in Zuid-Korea, die een smetteloos verleden hebben op dopinggebied. De betreffende sporters moeten daarnaast aan alle kwalificatie-eisen hebben voldaan.

De KNSB laat in een reactie aan schaatsen.nl weten de keuze van het IOC te respecteren: "De KNSB staat voor een schone, integere, eerlijke en gezonde schaatssport. Het IOC acht Rusland na diepgaand onderzoek schuldig aan systematische manipulatie van de antidopingregels. Dat is een zwaar vergrijp en het is begrijpelijk dat hieruit deze zware sanctie voor Rusland voortvloeit. Dat Russische sporters die ‘schoon’ zijn wel (onder neutrale vlag) aan de Spelen mogen deelnemen, is een beslissing die wij respecteren. Wat hiervan de consequenties zijn voor de schaatssport, wachten wij met belangstelling af.”

ROC in beroep
Het Russisch Olympisch Comité (ROC) heeft een uurtje na de schorsing door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een beroepszaak aangekondigd bij het internationaal sporttribunaal in Lausanne. Volgens de getergde voorzitter Aleksandr Zjoekov zullen de verbannen sporters zelf naar het CAS stappen om hun zaak te bepleiten. Hij is persoonlijk als IOC-lid geschorst vanwege zijn rol in de omvangrijke, door de staat geregisseerde dopingpraktijken bij onder meer de Winterspelen van Sotsji 2014.