Margot Boer mag in februari in PyeongChang haar olympisch bronzen medaille inruilen voor een zilveren. Het IOC maakte dinsdagavond bekend, dat er tijdens de Spelen een speciale ceremonie in Zuid-Korea zal worden georganiseerd voor de opgewaardeerde atleten.

Bij die gelegenheid kunnen sporters een medaille of een mooiere plak in ontvangst nemen na het schrappen van de resultaten bij Sotsji 2014 van ruim twintig Russische wintersporters, die voor het leven zijn geschorst wegens dopingpraktijken. "Vanzelfsprekend zullen wij Nederlandse sporters die naar nu blijkt tijdens Sotsji 2014 alsnog een medaille hebben verdiend, graag meenemen naar Pyeongchang voor de ceremonie waarin die medailles worden uitgereikt", liet NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen weten.

Boer behaalde olympisch brons op de 500 meter. Ze kan nu rekenen op het zilver van de Russin Olga Fatkulina, die eind vorige maand levenslang werd uitgesloten van de Olympische Spelen. Op Instagram bepleitte ze haar onschuld. Volgens voorzitter Aleksandr Zjoekov van het Russisch Olympisch Comité (ROC) zullen de verbannen sporters zelf naar het sporttribunaal CAS stappen om hun zaak te verdedigen.

Nieuwe herinneringen
In Nieuwsuur liet Boer dinsdagavond weten blij te zijn met de speciale ceremonie. "Ik heb op het podium gestaan, was derde en ga nu naar de tweede plek. Mijn foto's en herinneringen aan deze bronzen medaille ben ik daarna kwijt. Dan is het mooi dat je straks nieuwe herinneringen kunt maken met datzelfde olympische gevoel. Die medailleceremonie is wat de Olympische Spelen zo mooi en extra maakt. Dat het opnieuw wordt gedaan met de mensen die allemaal goed en fair hebben gesport, daar ben ik heel blij mee."

De 32-jarige oud-schaatsster had al plannen om naar Zuid-Korea te gaan, waar ze in het Holland Heineken House als host aan de slag gaat van de atletenruimte en de Olympic Club. "Samen met Stefan Groothuis ben ik daarvoor uitgenodigd. We moeten het voor de atleten zo goed mogelijk laten verlopen. Als oud-topsporters weten wij hoe je je voelt tijdens de Spelen. Ik kijk ernaar uit om daar tijdens de Spelen aan het werk te gaan," vertelde ze tegen NUSport.

Streep getrokken
Sportkoepel NOC*NSF reageerde met instemming op de sancties tegen Rusland, dat alleen met schone sporters onder strikte voorwaarden mag meedoen in Zuid-Korea. "Het is goed dat het IOC een streep heeft getrokken onder de dopingaffaires rondom de Russische deelname aan Sotsji in 2014", betoogde Dielessen.

"Nu de systematische manipulatie van de dopingregels is aangetoond, is het goed dat Rusland gestraft wordt met uitsluiting van deelname aan PyeongChang. Terecht noemde IOC-voorzitter Bach deze ernstige manipulatie een regelrechte aanval op de integriteit van de olympische beweging. Ik ben het er mee eens dat tegelijkertijd voor schone Russische sporters een mogelijkheid wordt gecreëerd om wel deel te nemen."