Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 03 sep 2016

'Wereldrecord Pavel Kulizhnikov in trainingswedstrijd'

Pavel Kulizhnikov zou tijdens trainingswedstrijden in Kolomna zijn eigen wereldrecord op de 500 meter verbroken hebben.

Foto : Neeke Smit

Tenminste, dat is af te lezen aan een foto van het uitslagenformulier van de races op de website van de Russische schaatsbaan. Ook de rijder zelf bevestigde zijn supertijd door op zijn Facebook-pagina een foto te publiceren van het uitslagenbord. Maar het is hoogst twijfelachtig of het hier wel om een normale 500 meter ging.

Kulizhnikov volbracht zijn race in een tijd van 33,80, na een opening van 7,92. Die tijd na 100 meter zou eveneens een wereldrecord betekenen, maar het verschil met de oude toptijd (9,37) is dusdanig dat de vraag of er iets mis was met de tijdwaarneming of dat de Rus een vliegende start had, gerechtvaardigd lijkt. 

Dat laatste vermoeden (de vliegende start) is ook de lezing van een Russische schaatsvolger, die aan schaatsen.nl laat weten dat hij van de directeur van de Kolomna Arena gehoord heeft dat het Kulizhnikov vooral te doen was om een volle ronde van 400 meter hard te rijden. Daarvoor zou hij niet vanuit stilstand zijn gestart op de 500 meter, maar met snelheid aan zijn rit zijn begonnen. 

Officieus record

Als zou blijken dat de 33.80 van de snelle Rus tóch een echte 500 meter-tijd is, dan gaat het niet als nieuw wereldrecord de boeken in omdat de tijd niet in een officiële wedstrijd verreden is. Het huidige wereldrecord van Kulizhnikov staat  op 33,98, een record dat hij afgelopen seizoen bij de World Cup in Salt Lake City vestigde. 

Kulizhnikov kwam eerder dit jaar in opspraak omdat hij betrapt werd op het gebruik van het verboden middel meldonium. De schorsing die hij daarvoor opgelegd kreeg, werd echter opgeheven omdat niet bewezen kon worden dat hij het middel na 1 januari gebruikt had. Voor die tijd stond het hartmedicijn niet op de dopinglijst.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan