De wedstrijden van de marathonschaatsers zijn dit seizoen al internationaler dan ooit, maar in de laatste twee races wordt daaraan nog een extra dimensie gegeven door een flink aantal Canadese schaatsers. Op het ijs van Assen en Alkmaar is bijvoorbeeld de kersverse wereldkampioene mass-start Ivanie Blondin te zien.

De Canadezen hebben de marathon ontdekt. Dat kun je wel stellen sinds de laatste weken steeds meer rijders uit de ploeg van de Nederlandse bondscoach Bart Schouten het een keer op die discipline willen proberen. Naar verluidt zijn er zelfs plannen om volgend seizoen een Canadees marathonteam in te schrijven voor de KPN Marathon Cup.

Dat begon eigenlijk ten tijde van de World Cup in Heerenveen, waarbij de Canadees Olivier Jean deelnam aan de marathon in Leeuwarden. Mooie sensatie: Jean won bij de Beloften en was razend enthousiast. ’’Dit moeten we echt vaker doen’’, liet de 31-jarige Canadees in december weten.

Hij hield in ieder geval woord, want Jean was afgelopen week ‘gast’ van het peloton in het Zweedse Falun. De Canadees startte daar in beide races. Bij de eerste kennismaking stond Jean razendsnel weer aan de kant. ’’Ik had deze wedstrijden bekeken op internet en het leek me heel leuk dat eens te proberen’’, vertelde hij. Leuk bleek echter niet het juiste woord. ’’Helemaal niet leuk’’, erkende hij lachend. "Zero fun. Ik heb het precies drie ronden kunnen volhouden, een kilometer of 25. Daarna was het klaar.’’

Maar twee dagen later stond Jean er weer en dit keer hield hij het aanmerkelijk langer vol. ’’Ik heb acht rondjes gereden. Dan heb je in ieder geval het gevoel dat je echt aan de wedstrijd hebt kunnen meedoen. Het is loodzwaar en het gaat enorm hard, maar ik vond het geweldig. Ik weet nu wat het is en wat ik moet doen om me beter te kunnen voorbereiden.’’

Jean staat in ieder geval aan de start in Assen en Alkmaar en hij neemt wat vrienden en vriendinnen mee. Meest in het oog springend is Blondin, de vrouw die afgelopen zondag in Kolomna Irene Schouten onttroonde als wereldkampioene mass-start. De 25-jarige Canadese ontwikkelt zich steeds meer tot een internationale ster, maar ook Blondin wil nu dus proeven aan de marathon, die door veel topschaatsers wordt gezien als de ideale voorbereiding op de mass-start. Naast Blondin staan bij de vrouwen ook Victoria Spence en Josie Spence aan de start. Bij de mannen wordt Jean vergezeld door Stefan Waples.

Door Eric Korver - Laatste update op 06 jul 2017 om 19:19