Tickets
Shop
Nieuws 12 jun 2016

Van den Bos 'op trillende benen' naar zege

Anna van den Bos wist na twee zilveren medailles op de 300 en 1000 meter het goud op de puntenkoers, afvalkoers en 500 meter te pakken. Over de laatstgenoemde zege is de verbazing bij de B-juniore misschien nog wel het grootst. "Ik had het echt niet verwacht op de 500, dit is hartstikke mooi", luidt het blij.

Foto : Neeke Smit

En dat terwijl de rijdster uit Oostknollendam bij aanvang van de finale nog best wat last van de spanning had. "Ik was heel zenuwachtig. Ik had helemaal trillende benen en toen was er ook nog een valse start", luidt het. Toch moet je daar als skeeleraar mee om kunnen gaan, meent de kampioene. "Het enige is dat je opnieuw moet focussen, daar moet je wel op voorbereid zijn."

Bij poging twee waren de dames goed vertrokken. Tot haar eigen verbazing nam Van den Bos direct de leiding in de wedstrijd. "Normaal heb ik gewoon niet de snelste start, maar voor mijn gevoel hielden ze allemaal een beetje in", vertelt ze. "En als het kan moet je op de 500 meter natuurlijk altijd voor de kop gaan."

De juniore vreesde nog even voor eenzelfde afloop als op de 1000 meter van een dag eerder, waar Marijke Groenewoud haar nog wist in te halen. "Ik heb dat vaak gehad met Marijke, dat zij op het laatste stuk voorbij komt. Ik kwam nu ook niet helemaal goed uit op de bocht, maar ik hield mijn benen stil en kon hem toch dichthouden."

Ook de gouden medailles op de punten- en afvalkoers was voor Van den Bos, al was de verrassing daar minder groot. "Daar heb ik toch meer controle. De lange afstand is iets meer mijn ding, maar het sprinten gaat me ook goed af", luidt het. Ondanks deze alleskunner op de NK alle afstanden meepakt wil ze zich tijdens het EK toch wat meer op de lange  afstanden richten. "Op Europees niveau zijn we daar als Nederlanders gewoon beter dan op de sprint."

Lees alles over de NK Baan en Weg op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan