Peter Kolder is door de Chinese schaatsbond aangesteld als bondscoach. De 40-jarige Groninger heeft een contract getekend tot en met de Olympische Winterspelen van 2022 welke in de Chinese stad Peking gaan plaatsvinden.

In zijn rol als bondscoach wordt Kolder eindverantwoordelijk voor de nationale Chinese selectie junioren en -neo’s. Begin deze week tekende hij in China het contract. “Het is een cliché maar dit is natuurlijk een geweldige uitdaging”, licht Kolder zijn aanstelling toe.

“De Chinese schaatsbond wil richting de Spelen in eigen land een professionele schaatsstructuur opzetten. In 2022 is het de absolute ambitie om schaatsmedailles te behalen." Als bondscoach zal Kolder in eerste instantie de junioren en de neo-senioren klaarstomen. "Enerzijds door een technisch plan op te zetten en anderzijds om vanuit een gestructureerde organisatie dagelijks te werken met een geselecteerde groep talentvolle schaatsers. Daarbij krijg ik alle ruimte om mijn eigen staf samen te stellen. Men wil hier in 2022 voor het eigen publiek gewoon schaatsmedailles halen! Die ambitie en de eindverantwoordelijkheid is wat mij enorm aansprak.”

Changchun 

De thuisbasis van waaruit hij de Chinese selectie zal gaan vormgeven, wordt de stad Changchun. De ijsbaan met alle faciliteiten is in 2007 geopend voor de Aziatische Winterspelen en waar eerder dit jaar nog de Wereldkampioenschappen Junioren werden gehouden. “Ik ben er in 2010 geweest en was erg onder de indruk van de kwaliteit van het stadion en de sportfaciliteiten. De stad is ook erg gericht op sport."

"Komend weekend ga ik met de selectie aan de slag daar. Ik heb een kamp georganiseerd waarbij ik de beste veertig talenten bij elkaar heb gedurende twee weken. Het is dus meteen volle bak aan de slag. Het sportieve programma gaat deels in China plaatsvinden en deels in Europa en wellicht in de zomerperiode zelfs een stukje in Nederland.”

Eigen staf

Het samenstellen van zijn technische staf is de volgende stap die op korte termijn gemaakt moet worden. “De bond heeft me de vrijheid gegeven om mijn eigen staf te gaan formeren. Ik heb graag een of twee assistent coaches naast me, een krachttrainer en twee fysiotherapeuten. Daarnaast heb ik de ruimte gekregen om ook wetenschappelijke ondersteuning in mijn team op te nemen. In mijn ogen is dat noodzakelijk om het schaatsniveau binnen enkele jaren naar de internationale top te brengen."

"Naast het opleiden van de schaatstalenten behoort ook het opleiden van coaches tot mijn verantwoordelijkheid. Er moet straks een professioneel schaatsbolwerk staan met Chinese topschaatsers die internationaal met de besten mee kunnen.”

Het afgelopen schaatsseizoen was Kolder als hoofdcoach verantwoordelijk voor Team Corendon waar hij de jaren ervoor als coach betrokken was naast zowel Renate Groenewold als Jan van Veen. Daarvoor was hij een jaar hoofdcoach bij de damessprintploeg Team Liga. Zijn loopbaan als schaatscoach begon bij de KNSB waar hij van 2002 tot 2010 de selecties van Jong Oranje onder zijn hoede had. Als coach leverde hij destijds Sven Kramer, Ireen Wust en Lotte van Beek af als wereldkampioenen bij de junioren.