In aanloop naar het KPN WK Shorttrack maken we elke week nader kennis met een rijder uit de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS). Deze week: Rianne de Vries.

Naam: Rianne de Vries
Geboren: 14 december 1990
Woonplaats: Akkrum
Twitter: @Rianneedv
Instagram: @Rianneedv

Waar en wanneer stond je voor het eerst op shorttrackschaatsen?
“Dat was in Thialf en ik was 16 of 17 jaar. Ik deed aan langebaanschaatsen en volgde een paar shorttracktrainingen om mijn bochtentechniek te verbeteren. Pas een paar jaar later heb ik de overstap naar shorttrack gemaakt. We gingen shorttracken met school en Daan (Breeuwsma) had beter materiaal voor me geregeld. Vanaf dat moment ben ik er steeds verder ingerold.”

Waar geniet je het meeste van op het ijs?
“Ik geniet ervan als ik voel dat ik snelheid maak op het moment dat ik afzet. Soms zet ik te snel af waardoor ik wat snelheid verlies. Als die timing optimaal is dan is dat echt genieten.”

Met wie train je het liefst?
“Met het hele team natuurlijk! Af en toe even alleen met de meiden is ook erg fijn, maar we kunnen niet zonder onze mannen.”

Wat is de gedachte achter je helmontwerp?
“Ik heb nog niks op mijn helm staan, maar ik heb wel een idee. Ik ben er nog mee bezig, dus wat het wordt, blijft nog even een verrassing!”

Op welk moment in je shorttrackcarrière ben je het meest trots?
“Ik ben het meest trots op wat ik afgelopen weekend bij de World Cup in Zuid-Korea heb laten zien. Ik won de halve finale op de 1000 meter en werd uiteindelijk vierde. Dat geeft vertrouwen voor de rest van het seizoen.”

Wie heeft het meeste bijgedragen aan jouw weg naar de top?
“Mijn ouders en mijn vriend Daan. Door mijn ouders ben ik gaan schaatsen, hoewel ik daar in het begin helemaal niet zoveel zin in had. Daan heeft me op goed materiaal gezet en me verder op weg geholpen met shorttrack. Daarbij helpt hij me nog steeds.”

Wat is je ultieme doel?
“Mijn ultieme doel is natuurlijk Olympisch kampioen worden.  Als ik zie hoe we op dit moment bezig zijn met het relay-team dan kunnen we in 2018 meedoen om het goud in Korea. We hebben dit seizoen al vier keer een finale gereden en we blijven ons verbeteren.”

Waar kijk je het meeste naar uit tijdens het KPN WK Shorttrack?
“Naar de relay! En dan vooral het moment dat we in de finale staan en door het hele publiek aangemoedigd worden. Dat gaat ons zeker extra energie geven.”

Op weg naar Ahoy met Lara van Ruijven
Op weg naar Ahoy met Leon Bloemhof
Op weg naar Ahoy met Dennis Visser
Op weg naar Ahoy met Daan Breeuwsma
Op weg naar Ahoy met Freek van der Wart
Op weg naar Ahoy met Dylan Hoogerwerf
Op weg naar Ahoy met Itzhak de Laat
Op weg naar Ahoy met Yara van Kerkhof
Op weg naar Ahoy met Mark Prinsen

Volg de Nederlandse shorttrackers op weg naar het KPN WK Shorttrack via Instagram.com/ShorttrackNL en Facebook.com/ShorttrackNL