Tickets
Shop
Nieuws 13 nov 2016

'Niet druk maken' geheim Sven Kramer op 1500 meter

De laatste keer dat Sven Kramer een World Cup-wedstrijd over 1500 meter won was acht jaar geleden. Tot zondag toen hij de beste was in Harbin. Een zege die de Fries zichtbaar goed deed.

Foto : Margarita Bouma

“Dit is lekker. Ik ben hier heel blij mee. Natuurlijk heb ik wel eens vaker een goede 1500 meter gereden, maar dan liep het daarna weer stroef. Nu heb ik de lijn van twee weken geleden in Groningen door kunnen zetten”, wijst Kramer voor de camera van de NOS naar zijn overwinning bij de KNSB Cup.

Dat het Kramer de voorgaande jaren niet lukte om constant te presteren op de afstand, zorgde namelijk voor de nodige irritaties. “Het frustreert natuurlijk dat als je een schaatser van mijn niveau bent dat die 1500 meter dan een beetje achterblijft op de rest. Dat is nu een bevestiging dat we op de goede weg zitten.”

Maar wat is de reden dat het nu wel lukt om het goede niveau op de schaatsmijl vast te houden? “Me er vooral niet meer al te druk om te maken”, zegt Kramer. “Ik kan nu iets relaxter openen en dan vanuit mijn kracht drie goede rondjes rijden.”

Een ander ‘geheim’ van Kramer voor zijn huidige prestaties op de 1500 meter is dat hij met zijn armen op zijn rug schaatst. “Dat geeft me iets meer rust waardoor ik de techniek beter uit kan voeren. Het oogt voor mijn gevoel nog wat onwennig, maar het is zeker efficiënter en dat is gewoon mooi.”

Lees alles over de World Cup Langebaan in Harbin op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan