Tickets
Shop
Nieuws 15 dec 2016

Margot Boer: 'Ik vond de start altijd geweldig'

De toekomst van de ijsbaan in Leiden is nog altijd ongewis. Voor de Nederlandse schaatssport zou dat een slechte zaak zijn. Veel Nederlandse toppers hebben daar hun eerste rondjes gereden, onder wie Margot Boer.

De 31-jarige Boer, sinds vorig seizoen gestopt met schaatsen, was vanaf haar vierde al actief in Leiden. “Ik vond het dus ook heel erg om te horen dat de beloofde nieuwe baan er misschien niet komt”, zegt ze nu. “Ik heb daar op een goede manier de basis van het schaatsen geleerd. Ik begon eerst met shorttracken. Daar leerde je het vallen en opstaan en overstappen. Voor de langebaan moest je iets ouder zijn. Vanaf mijn zevende ben ik gaan langebanen.”

undefined

Naast de basis leerde Boer in Leiden ook goede bochten rijden. “Je ging steeds sneller. Het was de kunst om de bocht te houden.” Boer vindt het van belang dat er een nieuwe ijshal komt. Vooral om de jeugd de techniek onder de knie te laten krijgen. “Je ziet de trainer vaak, omdat het een klein rondje is. Dat betekent dus dat je veel aanwijzingen kunt krijgen. En voor jonge kinderen is het ontwikkelen van techniek heel belangrijk.”

Klaar, af!
Boer komt uit een echte schaatsfamilie. Haar vader zat in het bestuur van de vereniging uit Leiden (IHCL), haar moeder schaatste regelmatig op de langebaan en ook haar zusjes hebben geschaatst. “Ik ben meegegaan met de wedstrijden van m’n zus. Ik scheen er gelijk talent voor te hebben”, vertelt Boer, die meerdere keren clubkampioen werd.

undefined

Toch is de start haar het meeste bijgebleven. “Iemand uit ons dorp deed de start. Dan stonden wij met z’n allen achter elkaar en toen zei hij: ‘Klaar. Af.’ En dan hoorde je 2 van die houten stokjes tegen elkaar aan tikken. Dat vond ik echt geweldig”, herinnert Boer zich nog. Naarmate zij ouder werd, begon ze de starter door te krijgen. “Dan kon je zien wanneer hij ging slaan en wist je ongeveer wanneer je kon vertrekken, haha.”

Afhaken
Met het hele gezin was Boer meerdere keren per week op de ijsbaan te vinden. Vanuit haar dorp Woubrugge ging familie Boer met de auto naar Leiden. Boer durft inmiddels wel te zeggen dat ze zonder de ijshal in Leiden geen olympische medaille behaald had. “Je moet toch gebracht worden door je ouders. En als de afstand verder zou zijn, zouden er heel wat mensen afhaken. Misschien was ik dan ook nooit gaan schaatsen.”

Zonder ijsbaan geen nieuw talent uit de regio Leiden. Boer vindt het cruciaal dat er een nieuwe ijsbaan komt. “Het is heel belangrijk dat er aanwas blijft voor de toekomst. Wat ik tegen de mensen zou willen zeggen? Steun de ijsbaan en stuur je kinderen ernaartoe!”

Margot heeft de petitie al ondertekend. Jij ook?

Wil jij ook dat Leiden een nieuwe ijsbaan krijgt, net als Margot, Bob de JongLisa van der GeestJeroen Straathof, Arie Koops en heel veel anderen? Laat je stem horen op de speciale facebookpagina! Upload je video's en foto's, en deel je verhaal op social media met #redijssportleiden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan