Tickets
Shop
Nieuws 15 mrt 2016

Kramer eert Groeneveld bij Ard Schenk Award

Voor de zevende keer al mocht Sven Kramer zich verheugen op de Ard Schenk Award, de prijs voor de beste schaatser van het jaar. En hoewel hij het al zes keer had meegemaakt, wist de LottoNL-Jumborijder het toch bijzonder te maken. Kramer gebruikte de uitreiking om zijn vriend Christijn Groeneveld een hart onder de riem steken.

Foto : Francois Wieringa

Het is gebruikelijk bij het door De Telegraaf georganiseerde schaatsgala dat de prijswinnaars zelf iemand mogen uitkiezen om de trofee van te krijgen. Kramer had Groeneveld gevraagd, de schaatser die anderhalf jaar geleden hard ten val kwam in Inzell en sindsdien aan het revalideren is. “Ik heb niet alleen waardering voor je topprestaties, maar ook waardering voor wat je hebt gedaan tijdens mijn revalidatie”, zei Kramers oud-ploeggenoot bij het overhandigen van de prijs.

De keuze voor Groeneveld was niet voor niets; de twee zijn hele goede vrienden. Het liefst houdt Kramer zijn vriendschappen een beetje buiten de schijnwerpers – “Ik houd werk en privé graag gescheiden” –, maar voor Groeneveld maakte hij maandagavond een uitzondering. Kramer droeg de tiendaagse vakantie naar Curaçao over aan zijn vriend en diens vriendin.

Het ongeluk heeft veel met Kramer gedaan en dat Groeneveld tijdens de uitreiking op krukken naar het podium komt betekent veel voor hem. “Het doet me goed dat hij hier vanavond op een gewone stoel zit en met krukken de twee treden naar het podium neemt”, zegt hij. “Ik was nog zenuwachtiger voor hem en die twee treden dan voor mezelf.”

Relativeren

De val van zijn vriend laat hem zijn eigen schaatscarrière relativeren. “Door wat Christijn is overkomen, prijs ik me gelukkig. Maar ik weet zeker dat hij ook weer geluk zal vinden, want sport is maar relatief.”

Ondanks dat besef kan Kramer nog wel genieten van zijn prestaties op het ijs. De Ard Schenk Award is daarbij een fraaie kroon op het jaar. Er springt niet direct één wedstrijd of uitslag uit, vindt hij. “Ik heb een goed en constant seizoen gehad en alle prijzen gepakt die ik wilde pakken”, zegt Kramer.

“Maar ik prijs me vooral gelukkig dat ik nu nog zomaar vier weken door zou kunnen terwijl ik vroeger in januari wel eens dacht: haal ik februari nog?”, zegt hij. “De grootste winst is dat ik gezond ben gebleven en niet geblesseerd ben geraakt.”


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan