Tickets
Shop
Nieuws 07 jan 2017

KNSB Oeuvreprijs voor Rintje Ritsma

Rintje Ritsma heeft op de tweede dag van de EK Allround & Sprint in Thialf de Oeuvreprijs van de KNSB gekregen. De Beer uit Lemmer kreeg de prijs voor zijn grote verdiensten voor de schaatssport. Ard Schenk, een andere grootheid uit de Nederlandse schaatsgeschiedenis en eerdere winnaar van deze prestigieuze prijs, reikte de onderscheiding uit.

Foto : Huub Snoep

Het is pas de vierde keer dat de KNSB Oeuvreprijs is uitgereikt. Deze bijzondere onderscheiding werd 2007 in het leven geroepen wegens het 125-jarig bestaan van de schaatsbond. Tijdens een speciaal jubileumgala kregen Ard Schenk en Sjoukje Dijkstra tien jaar geleden als eersten deze bijzondere prijs. Bob de Jong was afgelopen winter de derde schaatser die de Oeuvreprijs in ontvangst mocht nemen.

 Rintje Ritsma krijgt de Oeuvreprijs voor zijn bijzondere schaatscarrière op een ongekend hoog niveau. Zes maal werd de geboren Lemster Europees kampioen allround; vier maal wereldkampioen allround. Hij eiste twee titels voor zich op bij de WK Afstanden en was tijdens vijf Olympische Winterspelen goed voor zes medailles: 2x zilver, 4x brons.

 Maar Ritsma legde ook de basis van het professionele schaatsen zoals dat er tegenwoordig uitziet. Hij brak in de zomer van 1995 met de KNSB en startte met Sanex als sponsor een eigen schaatsploeg.

Bekijk hier een filmpje met hoogtepunten uit de geweldige loopbaan van Ritsma:


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan