Shorttracker JR Celski traint enkele maanden in Nederland. De Amerikaan is meegekomen met trainer Wilma Boomstra, die in ons land aan de slag is gegaan als coach van de talenten.

De 25-jarige Celski, wereldrecordhouder op de 500 meter, werkte in de voorgaande jaren in Amerika samen met Boomstra en heeft een hoge pet van haar op.

"Ik ben als shorttracker bij Wilma begonnen. Ik blijf het zeggen: ze ligt aan de basis van mijn succes", aldus Celski tegenover de NOS. "Haar filosofie, inzet en trainingsstijl hebben mijn succes mogelijk gemaakt. Daarom blijf ik naar haar terugkomen."

Celski, die op de Spelen van 2010 twee keer brons pakte en zowel in 2009 als 2014 tweede werd op het WK, is sinds vorige week in Nederland. Er wordt sinds maandag getraind. Naast Celski is ook zijn landgenoot Chris Creveling aangesloten. Onder meer het Duitse talent Anna Seidel zal in de komende dagen ook mee gaan trainen.

Boomstra is hoofdcoach shorttrack RTC midden. RTC midden is in oprichting, maar het shorttrackprogramma is al gestart. Een RTC is een regionaal talentencentrum. Sinds 2014 leidt de KNSB talenten niet meer landelijk op, maar regionaal via RTC's.

Talenten volgen dagelijks dicht bij huis een uniform sportief programma met fulltime topcoaches. Zo krijgen meer talenten een betere en langere opleiding dan in het oorspronkelijke Jong Oranje.