Tickets
Shop
Nieuws 13 dec 2016

Jeroen Straathof: ‘Schaatssport in Leiden aan zijden draadje’

Kjeld Nuis, Kai Verbij, Martin Hersman, Henk Angenent, Jeroen Straathof, Roxanne van Hemert, Ruud Borst, Monique Velzeboer, Cees Juffermans en Bob de Jong. Het is zomaar een greep uit de lange lijst met namen van (oud)-topschaatsers die leerden schaatsen in de Schaatshal Leiden. Maar mogelijk zal die lijst niet langer worden, want het voorbestaan van de ijshal is in gevaar.

Foto : Mathilde Dusol

“Het is vijf voor twaalf”, zegt Jeroen Straathof, oud wereldkampioen schaatsen en tegenwoordig voorzitter van IHCL shorttrack & inline Leiden. “Nee, twee voor twaalf. De schaatssport in Leiden en omgeving hangt aan een zijden draadje.”

Wat is er precies aan de hand? Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden heeft in 2012 al 4 miljoen euro toegezegd voor de renovatie van de verouderde schaatshal. Later werd de bestemming van dit bedrag veranderd: de huidige baan zou niet meer gerenoveerd worden, maar er zou een nieuwe schaatshal gebouwd worden, nog steeds met een gemeentelijke injectie van 4 miljoen euro.

Samen met het geld dat Stichting IJshal Leiden inbracht, lag er een dekkend voorstel voor een gloednieuwe 250 meter baan. En de Stichting is zelfs nog in gesprek met omliggende gemeenten om financiering te vinden om er een 333 meterbaan van te maken. De gesprekken daarover zijn in volle gang en een aantal wethouders heeft al positief gereageerd. Goed nieuws voor schaatsliefhebbers in de regio, maar….

Geschrokken
Tot zijn grote verbazing hoorde Jeroen Straathof, actief betrokken bij de bouw van de nieuwe schaatshal en woordvoerder van de Leidse ijsverenigingen, vorige week ineens dat het College van B&W van plan is 4 miljoen uit het project te trekken en aan iets anders te besteden.

“Daar ben ik behoorlijk van geschrokken”, vertelt Straathof. “Al in 2012 werd in de sportnota van de gemeente opgenomen dat er 4 miljoen voor de schaatshal beschikbaar zou komen en sindsdien zijn we ontzettend goed samen opgetrokken. En nu ineens dit bericht… Ik heb geen idee hoe nu verder. Want als het College dit door de gemeenteraad krijgt, is er geen toekomst voor het schaatsen in Leiden.”

Ludieke acties
“Ja, we hebben nog wel onze huidige baan, maar die is zwaar verouderd. De ijsmachine is met hangen en wurgen door de laatste keuring gekomen. In 2018 wordt deze opnieuw gekeurd en de kans dat-ie wordt goedgekeurd is heel klein. Ook is er groot onderhoud aan het pand nodig en er zijn gewoon onveilige situaties, zoals de veertig jaar oude houten boarding langs de baan. Dus als er geen nieuwe baan komt, is het binnenkort over en uit.”

Straathof heeft nu alle hoop gevestigd op de gemeenteraad, want die gaat beslissen of het voornemen van het College in werking wordt gezet. Om de gemeenteraadsleden te overtuigen van het belang van de toekomst van schaatsen in Leiden, heeft hij samen met de Stichting IJshal een aantal ludieke acties bedacht rondom de cruciale raadsvergadering van aanstaande donderdag. Ook heeft hij inspreektijd aangevraagd.

En gelukkig krijgen Straathof en co ook veel steun uit andere hoeken. “Er is enorm veel draagvlak. Mark Tuitert schaatst met zijn gezin op deze baan, hij wil graag helpen. Ook Martin Hersman, die hier leerde schaatsen, heeft zijn steun toegezegd. En de KNSB staat helemaal achter ons. Ze willen zelfs inspreken in de raadsvergadering. Daar zijn we heel blij mee.”

“We gaan er de komende dagen alles aan doen om zo duidelijk mogelijk te maken dat die nieuwe ijsbaan er moet komen. De gemeente wil de voorkeur geven aan een nieuwe basketbalvoorziening waar eens in de twee weken tweeduizend toeschouwers op af komen. Ook belangrijk, maar een ijsbaan die minimaal honderdduizend actieve schaatsers per winter trekt is in mijn ogen nog veel belangrijker. Hopelijk ziet de gemeenteraad dat ook.”

Vind jij ook dat er een nieuwe ijsbaan moet komen in Leiden? Laat dan je stem horen via onze speciale Facebookpagina

Lees ook de interviews met Arie Koops en Lisa van der Geest

undefined


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan